"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. november 29., hétfő

~ SZŰZPECSENYE KELBIMBÓVAL ÉS CITRUSOS MORZSÁVAL ~

 

 

 

 

 

 


 


Igazi ünnepi fogás Karácsonyra... Szeretem a szűzhúst, mert oltári változatosan el lehet elkészíteni. Néhány extra köret, mártás, vagy ropogós elem, és olyan fantasztikus húsétel kerekedik ki belőle, hogy bármilyen unalmas hétköznapon vagy fényes ünnepen megállja a helyét. Most egy selymes, vajas burgonyapürét, párolt kelbimbót, barna mártást, citrusos-fűszeres morzsát és gránátalmát képzeltem el mellé. Egyszerűen leírhatatlan az összhatás. Elkészíteni sem bonyolult, máris írom, hogyan készült...


Hozzávalók 4 személyre: 2 db. szűzpecsenye, 1 kg. burgonya, 100 gr. vaj, 2-3 kanál olíva olaj, 100 ml. tejszín, 500 gr. kelbimbó, 1 gránátalma, 1 bögre pankó morzsa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, só, őrölt fekete bors, citrombors.


A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd lehártyázzuk. Sózzuk és bedörzsöljük a két féle borssal. Fél órát pihentetjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, majd sós vízben feltesszük főni. A kelbimbót megmossuk, külső leveleit leszedjük. Mikor a burgonya megfőtt puhára, kiszedjük a főzővízből és abban a főzővízben kb. 10 perc alatt a kelbimbót is megfőzzük. A burgonyát a fele mennyiségű vajjal és a tejszínnel pürésítjük, majd letakarva melegen tartjuk a főtt kelbimbóval együtt. A maradék vajat felforrósítjuk egy tapadásmentes serpenyőben, majd a húsokat körben megpirítjuk benne. Mikor minden oldaluk szép piros betesszük őket serpenyőstől a 200 C°-fokos sütőbe kb. 15 percre. Mikor megsültek a húsokat kivesszük a serpenyőből és letakarva 20 percet pihentetjük. A serpenyőben visszamaradt zsiradékhoz adunk még kevéske vajat, egy kis olíva olajat és megpirítjuk benne a felaprított vöröshagymát, majd megszórjuk egy kanál liszttel és tovább pirítjuk az egészet. Mikor szép sült színe lesz a lisztes hagymának, felöntjük egy pohár vízzel és selymes mártást párolunk belőle. Kóstoljuk meg a mártást, és ha kell, ízesítsük sóval és borssal. Mikor ezzel megvagyunk, egy kisebb serpenyőbe teszünk egy kanál olajat, beleszórjuk a pankó morzsát, hozzá adjuk a citrom reszelt héját, a felaprított petrezselymet, csipet sót és zsemleszínűre pirítjuk az egészet. Kevergessük, nehogy leégjen! A pihentetett húst tetszés szerint felszeleteljük, és tálaljuk az ételt a burgonyapürével, a mártással, a főtt kelbimbóval, a citrusos morzsával és a gránátalma magokkal. Jó étvágyat!


 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése