"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. november 17., szerda

~ MOGYORÓS KARAMELLÁS KEKSZ ~

 











Ne lepődj meg, ha Karácsonyhoz közeledvén, egyre több süteményt fogsz látni a blogomon. Ilyenkor őrült erővel osztok meg finomabbnál finomabb édes sütemény recepteket, amik tökélestesek lesznek majd az ünnepek folyamán. Egyrészt lesz mivel megkínálni a vendégeket, az örökösen édességre vágyó gyerekeket és persze magunkat is. Egy fáradt, egész napos konyhai trappolás után, jól fognak jönni a " most már nem csinálok semmit " kávé vagy tea mellé. Ugye ismerős? Na, ilyenkor kattan a sütis doboz teteje és megérdemelten jöhet egy két apróság...


Hozzávalók kb. 50-60 db. kekszhez: 200 gr. liszt, 100 gr. hideg vaj, 1 tojás sárgája, 40 gr. porcukor, 1 csipet só, 3 evőkanál tej. Lekenéshez: 1 tojás fehérje. Továbbá: 10-12 db. omlós tejkaramella, 1 evőkanál vaj, kb. 100 gr. pörkölt mogyoró / sótlan /, 50 gr. ét csokoládé. 


Az omlós tésztához a hozzávalókat egy tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal simára összegyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk és betesszük a fagyasztóba 1/2 órára. Mikor lehűlt, lisztezett lapon 2 mm vékonyra kinyújtjuk és kis méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A kerek kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a tojás fehérjével. Mindegyik tetejére teszünk pár szem amerikai mogyorót és kissé bele is nyomjuk a tésztába. Előmelegített sütőben, 175 C° - fokon kb. 15-18 perc alatt, világosra kisütjük őket. Sütés után kihűtjük a kekszeket. Egy kis tálba belemorzsoljuk a tejkaramella cukorkákat, majd mikróban folyóssá melegítjük. Hozzákeverjük a vajat, majd mindegyik kekszet belemártjuk a meleg karamellbe. Dermedés után a kekszek tetejét áthúzzuk a folyékony étcsokoládéval. Jól záródó dobozban hetekig el áll. Természetesen ha marad belőle...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése