"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. november 3., szerda

~ SALTIMBOCCA ~

 

 

 


 

 


 

Olaszország legmenőbb, és legzseniálisabb húsétele, a Saltimbocca. Magyarul azt jelenti " ugorj a számba  "... Amint beleugrik tuti, hogy sosem fogod elfelejteni azt az ízt. A nemes alapanyagoknak köszönhetően, egy olyan fantasztikus étel születik belőle, hogy bátran elkészíthetjük bármelyik ünnepnapra. Eredetileg zsenge borjúhúsból készül, de mivel én gyerek állatot nem fogyasztok, így az eleve szóba se jöhetett. Maradt a zsenge csirkemell... Amilyen őrjítően finom étel, olyan egyszerű elkészíteni. Természetesen ha nincs kéznél friss zsályalevelünk és Prosciutto sonkánk, akkor szerintem neki se álljunk az egésznek... Ezek nélkül sajnos nem lesz igazán karakteres íze az ételünknek. Amúgy szinte húsz perc alatt elkészül, minden bonyodalom nélkül. Kóstold meg! Rabja leszel...


Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet csirkemell, 8 szelet Prosciutto füstölt sonka, 8 nagyobb zsálya levél, 3-4 kanál napraforgó olaj. Mártás: 2 kanál puha vaj, 1 kisebb vörös hagyma, 1 kanál liszt, 1 csésze húsleves, 1 fehérbor, 1 citrom leve, 3 db. aprított zsálya levél, kevés petrezselyemzöld. Tálaláshoz: vajas burgonyapüré, vágott petrezselyemzöld.


A húst leöblítjük, szárazra töröljük majd sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre fektetünk egy-egy zsálya levelet és füstölt sonkaszeletet és egy fogpiszkálóval megtűzzük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a sonkával lefelé, oldalanként 4-4 perc alatt hirtelen kisütjük a hússzeleteket. Akkor jó, ha mindkét hús oldal szép pirosra megsül. Mikor kisültek, kivesszük őket a serpenyőből és félre tesszük addig, míg a szószt elkészítjük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a felaprított hagymát, zsályaleveleket és a lisztet. Mikor szép színt kapott, kevergetve felöntjük a húslevessel és a fehérborral. Mártássá beforraljuk. A végén hozzáadjuk a citrom levét és vágott petrezselymet. Pár percre visszatesszük a szószba a hússzeleteket és kb. öt percig együtt rotyogtatjuk őket. Burgonyapürével forrón tálaljuk. 


 
 



1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, szokás szerint. És finom is aki a zsálya ízét szereti. Én azzal az egy fűszernövénnyel nem tudtam megbarátkozni. Tomi unokám viszont imádott vele játszani a kertben

    VálaszTörlés