"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. augusztus 22., vasárnap

~ KÍNAI CSÍPŐS SAVANYÚ LEVES CSIRKÉVEL ~

 

 

 



 

 


 

 

 Nem rég voltunk a lányommal shoppingolni és a nagy vásárlás közepette meg is éheztünk. Én kínait ettem, méghozzá egy nagy tál levest. Ez a csípős-savanyú kedvencem, ezt nem nagyon lehet elrontani. Nem is rontották, olyan jól esett, hogy arra gondoltam, én is megfőzöm otthon, hátha sikerül hasonló finomra. Jó lett nagyon, úgy hogy ha erre vágyunk, legközelebb nem kell elmenni egy kínaihoz.

 

Hozzávalók: 1 kisebb csirkemell filé, 1 kisebb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5-6 szem egész fekete bors, 1 ujjnyi friss gyömbér, 1 babérlevél. Továbbá: 1-1 csésze szálasra vágott fehér káposzta, sárgarépa, 2 szál újhagyma, 1-1 teáskanál zúzott fokhagyma és gyömbér, 3-3 kanál rizs ecet, sötét szójaszósz, paradicsompüré, halszósz és chili szósz, 1 felvert tojás, ízlés szerint só és őrölt fekete bors, 2 csapott kanál étkezési keményítő, 3-4 kanál olaj.


A csirkemellet megmossuk, majd nagyobb darabokra felvágjuk. Egy lábosba 1,5 liter vizet töltünk, majd beledobjuk a csirkemell kockákat, a negyedelt hagymát, a fokhagymákat, a negyedelt friss gyömbért, a babérlevelet és a szemes fekete borsot. Kissé megsózzuk, majd fedő alatt, takarékon, puhára főzzük a húst. Mikor megfőtt, leszűrjük, a húsalaplevet felfogjuk. Mikor kihűlt a hús, szálasra szétszedegetjük. Egy másik lábosba felforrósítjuk az olajat, majd hozzádobjuk a felkarikázott újhagymát, a reszelt fokhagymát, gyömbért és az egészet kevergetve kissé lesütjük. Mikor kissé megpirult, hozzá adjuk a sárgarépát, a káposztát és tovább pirítjuk kb. 5 percig. Ez után hozzáöntjük a húsalaplevet, a szálasra szedett csirkehúst, és ízesítjük a levest a folyékony fűszerekkel, sóval, borssal. Lefedve 10 percig főzzük a levest. A végén belekeverjük a felvert tojást és a pár kanál vízben feloldott étkezési keményítőt is. Akkor jó a leves állaga, ha kissé sűrű. Megkóstoljuk és tovább ízesítjük, sóval, vagy ecettel. Tálaláskor újhagymával megszórva, forrón kínáljuk a levest.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése