"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. szeptember 21., kedd

~ JUHTÚRÓS POGÁCSA ~

 

 

 

 
 
 
 



Lassan beköszönt az ősz, eljönnek a be kuckózós időszakok. Ilyenkor egy puha takaró, egy bögre forró tea, egy jó könyv és némi pogácsa, egy kiváló pihenés eszközei... Nyáron viszonylag ritkán sütök pogácsát, mert a sütő az amúgy is meleget még jobban felfokozza a lakásban. Véleményem szerint ez már nem opció, lehet bátran sütögetni... Ilyen finom, mosolygós pogikat.


Hozzávalók: 1/2 kg finom sütemény liszt, 25 gr. friss élesztő, 100 gr. tehén túró, 250 gr. juhtúró, 2 tojás sárgája, 2 nagy kanál tejföl, 1 csapott evőkanál só, 100 gr puha vaj, 50-50 gr. tej és tejszín. Tetejére: tojásfehérje, 250 gr. reszelt sajt / bármi amit szeretünk Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán...

 

A lisztet tálba szitáljuk, majd belekeverjük a sót. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy csipet cukorral. A tojássárgájákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha, majdnem folyós vajat, a tejszínt, a tejfölt, a felfutott élesztőt és simára keverjük az egészet. Ezt a keveréket a túrókkal együtt a liszthez adjuk és bedagasztjuk. Mikor szép sima a tészta, akkor letakarjuk és egy órát kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket és a tetejüket lekenjük a maradék felvert tojásfehérjékkel. A sajtot lereszeljük, majd minden pogácsa tetejére teszünk egy jó nagy csipetet. Előmelegített sütőben, 180 C°- fokon szép aranysárgára sütjük a pogácsákat. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése