"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. szeptember 30., csütörtök

~ GÖRÖG CITROMOS CUKKINI ~

 

 

 

 
 


 

 
 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 

Végre eljutottam Görögországba a nyáron. Felejthetetlen két hetet töltöttünk el ezen a közel hatezer szigettel rendelkező országban. Annyi, de annyi látnivaló, színkavalkád, íz, kaland és életérzés hömpölygött felém, hogy csak kapkodni tudtam a fejemet. Lenyűgöző tengerpartok, eldugott öblök, barátságos helyiek, fantasztikus tengeri étkek és ami nem annyira tetszett, rengeteg kóbor, gazdátlan állat. Aktív állatvédő, ne menjen ide, mert az egész utazása mentéssel és állatetetéssel telne... Nekem is nagy kihívás volt ilyen téren, de megnyugtatott az a tudat, hogy az állatbarát idegenforgalom bőszen etette ezeket a kis drága árvákat. az apartmanban volt egy saját cicánk, Görög Misi... Misike minden nap jött, dörgölt, dorombolt és jóízűen falatozott. Összegezve, szuper nyaralásunk volt, izgalmas kalandokkal, mesés látnivalókkal. Majdnem minden tengeri állatot megkóstoltunk és a salátákból sem volt hiány. Egy ételről viszont lemaradtam, méghozzá a töltött, citromos cukkiniről. Természetesen itthon megfőztem, megkóstoltam... Nagyon finom!

 

Hozzávalók 4 személyre: 4 db. zsenge kisebb méretű kb. 30 cm-es világos vagy sötétzöld cukkini, 600 gr. darált vegyes hús / marha, sertés /, 1 szál újhagyma, 1 kis fej lila hagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál vágott kapor, 3 kanál olíva olaj, 2,5 evőkanál rizs, só, őrölt fekete bors. Citrom mártás: 6 evőkanál olíva olaj, 4 evőkanál liszt, főzőlé, 2 dl. főzőtejszín, 1 nagyobb citrom reszelt héja és átszűrt leve, só. Tálaláshoz: citromgerezd, vágott petrezselyem vagy kapor.


A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, majd három egyenlő részre vágjuk, karalábévájóval kiszedjük a cukkini zsenge húsát.



 
 
 A darált húst egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az aprított zöld, illetve lila hagymát, a rizst, vágott zöldfűszereket, az olajat, ízlés szerint sót és őrölt fekete borsot. Alaposan kikeverjük.


 
 
Kiskanál segítségével megtöltjük a kivájt cukkiniket a darált hússal. 
 

 
 
 
 Egy nagyobb serpenyőbe belerakosgatjuk a töltött cukkiniket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje azokat. Sózzuk és pár csepp citromlevet adunk a léhez. Lefedjük és lassú tűzön főzzük. Az elején képződött habot kanállal leszedjük róla. Mikor megfőtt, óvatosan kivesszük a főzőléből a cukkiniket, a főzőlevet félre tesszük. Ez kell majd a mártáshoz. 
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a lisztet megpirítjuk rajta, habverővel a kezünkben, állandóan kevergetve, óvatosan merőkanállal hozzá kanalazzuk a főzőlevet. Mártás sűrűségűnek kell lennie. A végén hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citrom levét, a tejszínt, sót. Egyet forralunk rajta és máris tálalhatjuk. A tálra szedünk egy kevés mártást, ráültetjük a húsos cukkiniket, majd bevonjuk egy kis mártással és megszórjuk a tetejüket a friss, vágott kaporral vagy petrezselyemzölddel.
 
 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése