"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. augusztus 4., szerda

~ ÁZSIAI SZŰZPECSENYE JÁZMIN RIZZSEL ~

 

 

 

 

 

 

 
 



 

 Hirtelen ötlettől felbuzdulva készült el ez a finom Ázsiai ihletésű étel. Volt egy szűzpecsenyém, amit nem akartam már lefagyasztani, így fel kellett már használnom. Sok időt nem akartam a konyhában eltölteni, úgy hogy olyan ízvilág járt a fejemben ami még nem készítettem ezzel a hússal... Legyen valamilyen keleti, pikáns és izgalmas. Úgy is lett. Körbenéztem a hűtőben, és találtam minden olyan fűszert, szószt, alapanyagot, ami ennek az ízvilágnak a megtestesítője. Szójaszósz, halszósz, szezámolaj, chili szósz, gyömbér, barna cukor és lime... Ha ezek a hozzávalók akadnak a konyhádban, ne tétovázz ezt elkészíteni. Valami fenséges! Ja, és hamar el is készül...


Hozzávalók 4-5 személyre: 2 friss egész szűzhús, a páchoz: 6 evőkanál sötét szójaszósz, 4 evőkanál szezám olaj, 2 evőkanál halszósz, 4 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál reszelt friss gyömbér, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál chili szósz, kevés Himalája só. Továbbá: 2 szál újhagyma, 2 evőkanál szezámmag, 1 csapott kanál étkezési keményítő, 1 lime leve, 1 pohár víz. Tálaláshoz: jázmin rizs, saláta.

 

 A húst megmossuk, szárazra töröljük és a hártyákat leszedjük róluk. Gyengén besózzuk. Egy tálba tesszük a páchoz való fűszereket, szószokat és alaposan kikeverjük. Ebbe a pácba tesszük bele a két szűzhúst. 1 órán keresztül, néha megfordítva pácoljuk. Legjobb, ha egész éjszak csücsül ebben a barna cuccban. Míg pácolódik a hús, addig a jázmin rizst megfőzzük, az újhagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, a lime levét kifacsarjuk, a salátát előkészítjük. Mikor a hús eleget pácolódott, veszünk egy nagyobb serpenyőt, felforrósítjuk és a húsok minden oldalát lepirítjuk benne. Mikor körbe pirultak, akkor kissé mérsékeljük a tüzet alatta, és letakarva, fedő alatt kb. 15 percig pároljuk a húsokat. Mikor elkészültek, akkor kivesszük őket a serpenyőből, egy tálra tesszük és 10 percet letakarva pihentetjük. Míg pihennek a húsok, addig a megmaradt páchoz adjuk a a vizet, a lime levét és a kanál keményítőt, majd alaposan elkeverjük. Ezt beleöntjük a serpenyőbe, amiben a húsok sültek. Mellé dobjuk az újhagymákat és egy sűrű mártást főzünk a keverékből. Ha kell, még tehetünk hozzá vizet vagy szóját, vagy amit még érzünk, hogy kellene bele. Tálaláskor a húst ujjnyi vastagra felszeleteljük, a rizst tálra rendezzük, mellé tesszük a salátát és a húsokat, majd alaposan meglocsoljuk a mártással. Szezámmaggal megszórva kínáljuk.  

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése