"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. január 5., vasárnap

~ FELHŐTORTA ~


















Elteltek az Ünnepek... Megpihenhetünk. Ha nagyon flottul toltuk a konyhában, akkor nem maradt semmi kidobni való ételünk. Max tojásfehérje... Nálam ez tornyosult fel, konkrétan hat darab. Nyilván nem etettem meg a lefolyóval, így kezdeni kellet vele valamit. Kezdtem. Felhőtortát. Mennyei finom, habkoronás linzertorta. Pofon egyszerű, dekoratív és eltünteti a maradék fehérjéket. Szuper recept...


Hozzávalók a tésztához: 90 gr. hideg vaj, 170 gr. liszt, 2 kanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 kanál hideg víz. Tojás habhoz: 7 db. tojásfehérje, 1130 gr. cukor. Továbbá: 3-4 kanál sűrű szilvalekvár / tényleg sűrű, ragacsos/.


Először a tésztát gyúrjuk meg. Minden hozzávalót tálba tesszünk és gyorsan összegyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk és egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Mikor a tészta lehűlt, veszünk egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és az alját kivajazzuk-lisztezzük. Ebbe belenyújtjuk a hideg tésztát. Villával megszurkáljuk és 175 °C-fokon, 15 perc alatt készre sütjük a linzer alapot. Teljesen kihűtjük. Míg hűl a linzer, addig a hét tojásfehérjét nagyon kemény habbá kezdjük felverni, közben lassan hozzászórjuk a cukrot is. Fényes, masszív habnak kell lennie. A kisült linzerlapra rákenjük a sűrű lekvárt majd ráhalmozzuk a tojáshabot. Szépen eldolgozzuk, hogy tortaformája legyen. A tortát visszatoljuk a sütőbe még 10 percre. Mikor letelt a tíz perc, kikapcsoljuk a sütőt és még 10 percig nem vesszük ki a tortát. Szeletekre vágva tálaljuk. 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése