"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. január 30., csütörtök

~ BANÁNKENYÉR ~














Nem tudom ki hogy van vele, de én, a már túlérett banánt képtelen vagyok megenni. Csak ha szép sárga, kemény és folt nélküli. Na, úgy tetemes mennyiség jöhet, akár majmot megszégyenítő mennyiségben is. Úgy esett a napokban, hogy kaptam egy jókora fürtöt ajándékba, úgy hogy ettem belőle jócskán frissen és még a turmixba is berepült néhány. Viszont három megmaradt, ami erősen megérett, bepöttyösödött. Nem volt szívem kidobni, így villával nekiestem és püré formájában élte tovább az életét egy finom süteményben. A receptjét megtartom mert állati finom, szaftos kevert süti lett belőle. Még langyosan megkóstoltam.... hát... egy szelet nem volt elég. Amikor meg kihűlt, megkentük Nutellával és karikáztunk rá pár karika banánt. Meséljek?


Hozzávalók: 3 db. érett banán, 230 gr. liszt, 2 nagyobb tojás, 1/2 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 kanál tejföl, 100 puha vaj, 130 gr. barna cukor, 1 kiskanál vanília esszencia.


A  tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és magas fokozaton szinte fehéredésig felhabosítjuk. Ez után folyamatos keverés közben hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejfölt. A liszthez keverjük a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. A banánt villával pépesre törjük. Először a banánpürét, utána a lisztes keveréket adjuk a tojásos habhoz. Óvatosan és lazán keverjük bele a lisztet és a banánt, mert akkor lesz puha és levegős a süteményünk. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy szögletes püspökkenyérformát és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 °C - fokos sütőben, 40-45 percig sütjük, hogy biztosan átsüljön. Ha nagyon barnulna a teteje sütés közben, akkor takarjuk le. Meg fog repedni a teteje, de ez így szép, neki jól áll... Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük a tetejét.
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése