"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. október 17., csütörtök

~ OTELLO SZŐLŐ ZSELÉ ~













Egyre több helyen olvastam, hogy szőlőből is főznek lekvárt, vagy zselét. Természetesen a kíváncsiság sokkal erősebb volt, a kedvelem a szőlőt c. érzésnél, úgy hogy menten ki is próbáltam. Monor enyhe lankáin termett, abszolút permetmentes szőlőjéből főztem be pár üveg zselét. Abszolút szórakoztató tevékenység volt. Azok a mély lila, hamvas szőlőszemek...., már a látványuk is csodás volt. Az ízéről meg nem is beszélve. Szóval, a szemezgetés után a szőlőszemek bezúdultak a fazékba, utána már gyerekjátékvolt az egész. Kellemesen selymes, zamatos és gyönyörű mély lila főzet lett belőle, ami hidegre téve, zselé formájában született újjá, hogy megörvendeztesse vele, a friss, ropogós kenyérszeleteket. 


Hozzávalók: 1,5 kg otelló szőlő, 1 citrom leve, ízlés szerint cukor kb. 250-300 gr, 1 csomag zselé fix.


A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot és lassan elkezdjük főzni. Néha megkevergetjük. Mikor a szőlő szinte teljesen szétfőtt és jócskán elpárologtatta maga alól a nedvességet, akkor hozzáadjuk a citrom levét, a zselésítőt és főzzük még egy 10 percig. Ez után szűrőn átpasszírozzuk az egészet, hogy a magok és héjdarabok ne kerüljenek be a lekvárba. Tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük a lekvárt és légmentesen lezárjuk. Hűvös helyen megdermesztjük, hogy zselé állaga legyen. Nagyon finom és különleges lekvár fajta.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése