"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. december 12., szerda

~ TÖRÖK HÚSOS PITE ~
















Ismét Karácsony... Szinte pillanatok alatt elrepült megint egy év. Ilyenkor kerülnek elő a fiók mélyéről azok a receptek, amiket eltettünk az év folyamán olyan megfontolásból, hogy: Na, ezt megcsinálom ekkor és akkor. Ez a recept is így került most az asztalra. Bátran ajánlom az ünnepekre, mert remek előétel vagy salátával főételként is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Egy tipp, csakis frissen, ropogósan az igazi!

Videó ITT !


Hozzávalók a tésztához: 1 csésze liszt, 1/4 kiskanál só, 1 kanál olaj, 1 kiskanál cukor, 1/2 kanál por élesztő, 1/4 csésze meleg tej. Töltelék: 30 dkg darált sertés hús, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 kanál olíva olaj, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, Cayen bors, 1 kicsi zöld chili paprika, 1 közepes nyers burgonya. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A lisztet tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyre tesszük addig, amíg elkészítjük a tölteléket. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk és az olajon elősütjük. Ízesítjük a fűszerekkel majd hozzáadjuk az aprított chili paprikát és a darált húst. Kevergetve lesütjük az egészet. Kissé kihűtjük a tölteléket, majd a káposztareszelőn belereszeljük a nyers burgonyát. 





A tésztát elosztjuk 5 részre, majd lisztezett lapon kistányérnyi, vékony lappá nyújtjuk ki. 





A tölteléket elosztjuk és a tészta közepére tesszük a húshalmot.






Ráncba szedve, összeszedjük a tésztaszéleket, majd lazán csavarunk rajta egyet és batyu tetejére igazítjuk a tészta szoknyát.



 


Mind az öt batyut így készítjük el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a húsos pitéket. Tojássárgájával lekenjük a tetejüket. 






Előmelegített sütőben,180 °C-fokon pirosra, ropogósra sütjük őket, 20-25 perc alatt. Frissen, forrón tálaljuk!






2 megjegyzés:

  1. Szia Kriszti! Örülök nagyon, hogy újra itt vagy, és rendszeresen írod a blogodat! Most láttam csak (pedig rendszeres olvasód vagyok), hogy készítettél egy szakácskönyvet is, lehet még rendelni belőle? Látom hogyan kell megrendelni, de azért szeretném megkérdezni, hogy mennyi az ára, mert mostanában nem vagyok anyagilag annyira jól elengedve. Szeretettel: Bakonyiné Ibolya

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina régóta követem a receptjeit, de most gondban vagyok nem találom az egyiket pedig naaaggyon finom! Popcorn csirke volt, ha lehet linkeld be újra! Előre is köszönöm áldott karácsonyt nektek

    VálaszTörlés