"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. december 10., hétfő

~ KRÉMES KARALÁBÉLEVES HÚSGOMBÓCCAL ~











Ilyen hidegben nincs is jobb, mint egy tartalmas és finom leves. Szinte átmelegíti az embert és jól is lakhatunk tőle. Nem csak tavasszal lehet zsenge karalábét kapni, hanem már így télen is. Emlékszem gyerekkoromban a téli karalábék olyan "fásak" voltak, hogy szinte súrolták az ehetetlen kategóriát. Nagyon nem szerettem, meg sem ettem. De most, csodák-csodájára nem rosszak. Húslevesbe mindig teszek karalábét, de így direktben még nem főztem belőle levest. Kár, mert nagyon finom és laktató étel lett belőle a húsgombócoknak köszönhetően. Érdemes megkóstolni!


Hozzávalók: 2 nagyobb zsenge karalábé, 50 gr.vaj, a karalábé zsenge pici levelei, 250 gr. darált, sovány sertéshús, 1 kisebb tojás, 5 evőkanál kerek szemű rizs, 1 kis pohár tejfel, 200 ml. főzőtejszín, só, őrölt fehér bors, 1 kanál liszt, 1/2 citrom leve.


A karalábékat meghámozzuk, és kisebb kockákra felvágjuk. A karalábé zsenge, pici leveleit felaprítjuk, félre tesszük. Egy közepes fazékban a vajat felhabosítjuk, majd rádobjuk a karalábékockákat. Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük és alá öntünk egy fél pohár vizet. Fedő alatt takarékon, félpuhára pároljuk. Míg fő a karalábé, addig a rizst szitában megmossuk és egy kevés zsiradékon csikorgóssá pirítjuk. Felöntjük másfélszeres vízmennyiséggel, sózzuk és fedő alatt félpuhára főzzük. A darált sertéshúst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a félpuhára főtt rizst, majd ízesítjük sóval és borssal. vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a húsmasszából és a félig megfőtt karalábékra ültetjük. Felöntjük a lábast bő egy liter vízzel. Sózzuk,majd fedő alatt takarékon készre főzzük a levest. Míg fő a leves, addig a tejfelt, a tejszínt és a lisztet habverővel csomómentesre keverjük és ezzel habarjuk be. A végén hozzáadjuk a citrom levét, és megszórjuk az aprított karalábé levelekkel. Forrón tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése