"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. december 17., hétfő

~ MINI BEJGLI ~















Karácsonykor illik bejglit sütni..., már ha szeretik. A diósért annyira nem vagyunk oda, ezért csak mákos készült. Hogy elkerüljem a " vágsz nekem légyszi.." c. állandó zaklatást, most kis adagokban sütöttem meg. Olyan megfogom és egyszerre megeszem darabkákra osztottam a süteményt. Praktikus és megkímélem magam az örökös szeleteléstől. Egyik kézbe a bejgli, másik kézbe egy bögre tej és " jóccakát". Nagyjából a metódus a megszokott régi, csak amikor betöltöttük és feltekertük a tésztát, kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk fel a bejgli tekercset. Idén így kerül a süteményes tálra....



Hozzávalók 3 rúdhoz: 45 dkg liszt, 12, 5 dkg vaj, 6 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 tojás sárgája, 1/2 dl tejszín, kb. 1 dl víz.


Az élesztőt nem kell felfuttatni, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe és a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket.


Töltelék: 42 dkg darált mák, 7,5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor, 2,5 dl víz, csipet fahéj és citromhéj. Lekenéshez: 1 tojás


A vizet felforraljuk a cukorral, majd ráöntjük a kimért hozzávalókra. Jól elkeverjük és teljesen kihűtjük.
Kb. 27 dkg tészta legyen a lap, melyet 20X25 cm-es téglalappá nyújtunk, erre kerül elkenve 27 dkg mákos töltelék. Feltekerjük. Így teszünk a másik két tésztával és a töltelékkel is. Nyújtáskor nem szabad a felületet lisztezni, mert akkor nem lesz fényes bejgli sütés után. Ha elkészítettük mindhárom bejglit, akkor 6-8 cm-es darabokra felvágjuk és hűvös helyre tesszük, majd csak másnap sütjük ki. Sütés előtt lekenjük először a tojás sárgájával, megvárjuk, míg megszárad, utána pedig átkenjük a fehérjével, ezt is megvárjuk, míg megszárad. A bejglik tetejét néhány helyen megszurkáljuk és mehetnek a sütőbe sülni. 180 C°-fokon kb. 25-30 percig sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése