Karácsonykor illik bejglit sütni..., már ha szeretik. A diósért annyira nem vagyunk oda, ezért csak mákos készült. Hogy elkerüljem a " vágsz nekem légyszi.." c. állandó zaklatást, most kis adagokban sütöttem meg. Olyan megfogom és egyszerre megeszem darabkákra osztottam a süteményt. Praktikus és megkímélem magam az örökös szeleteléstől. Egyik kézbe a bejgli, másik kézbe egy bögre tej és " jóccakát". Nagyjából a metódus a megszokott régi, csak amikor betöltöttük és feltekertük a tésztát, kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk fel a bejgli tekercset. Idén így kerül a süteményes tálra....
Hozzávalók 3 rúdhoz: 45 dkg liszt, 12, 5 dkg vaj, 6 dkg zsír, 5 dkg
porcukor, 1,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 tojás sárgája, 1/2 dl
tejszín, kb. 1 dl víz.
Az élesztőt nem kell felfuttatni,
egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe és a hozzávalókból tésztát gyúrunk.
Se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. 20 percre hűtőbe tesszük
pihenni. Addig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék: 42 dkg darált
mák, 7,5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor, 2,5 dl víz, csipet fahéj és
citromhéj. Lekenéshez: 1 tojás
A vizet felforraljuk a cukorral,
majd ráöntjük a kimért hozzávalókra. Jól elkeverjük és teljesen kihűtjük.
Kb.
27 dkg tészta legyen a lap, melyet 20X25 cm-es téglalappá nyújtunk,
erre kerül elkenve 27 dkg mákos töltelék. Feltekerjük. Így teszünk a
másik két tésztával és a töltelékkel is. Nyújtáskor nem szabad a
felületet lisztezni, mert akkor nem lesz fényes bejgli sütés után. Ha
elkészítettük mindhárom bejglit, akkor 6-8 cm-es darabokra felvágjuk és hűvös helyre tesszük, majd csak másnap
sütjük ki. Sütés előtt lekenjük először a tojás sárgájával, megvárjuk, míg
megszárad, utána pedig átkenjük a fehérjével, ezt is megvárjuk, míg
megszárad. A bejglik tetejét néhány helyen megszurkáljuk és mehetnek a sütőbe sülni.
180 C°-fokon kb. 25-30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése