Vendégem volt, és az Ő tiszteletére készült a hétvégén, egy több fogásos hal vacsora. Mivel Márta nagy rajongója eme húsfélének, nem is volt kérdés, hogy egy jó magyaros halászlével nyitunk, utána pedig jöhettek szépen sorban a többi halas variációk. Hozott anyagból dolgoztam, ami kb. 6 kg halat jelentett, így volt mit a fazékba aprítanom... Gyönyörű halfilék és alkatrészek egy Pesti halpiacról... A pontyból mint már említettem, előételnek halászlé készült, filézett szeletekkel, haltejjel és ikrával, valamint sült mellé egy rusztikus virágkenyér is. A kenyér ropogósága feltette az i-re a pontot, mert az utolsó morzsáig elfogyott a halléhez. Szinte már ezzel jóllaktunk. Ez után jött a rántott ponty és afrikai harcsa, valamint a norvég lazac, fűszeres morzsával, hozzá a fokhagymás vajban párolt, burgonyás zöldbab körettel. Természetesen volt még párolt jázmin rizs, majonézes burgonya saláta is, hogy legyen variáció mindenki számára. Szóval akadt étel bőséggel... Desszertnek almás pite sült, a nagyi receptúrájával. Jó kis nap volt, kellemes ízekkel, jóízű beszélgetésekkel. Márta köszönjük.
Hozzávalók 4 személyre: 1 db. lazac derék vagy 8 szelet filé, 1 csésze zsemlemorzsa, 1 csésze reszelt parmezán, 2-3 kanál aprított petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 1/3 csésze olvasztott vaj, 2-3 kanál Dijoni mustársó, só, bors, 1/2 citrom reszelt héja, kevés oliva olaj. Köret: 450 gr. zöld hüvelyű zöldbab, 4 szem sárga burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 50 gr. vaj, só, 1/2 csokor vágott petrezselyemzöld. Tálaláshoz: 1 citrom, madársaláta.
A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és gyengén besózzuk. 1/2 órát állni hagyjuk. Míg pihen a hal, addig elkészítjük a morzsát és a köretet. A burgonyát meghámozzuk, negyedeljük és sós vízben majdnem puhára pároljuk. Leszűrjük és melegen tartjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a fokhagymát és lepirítjuk benne egy kissé. Mikor a fokhagyma kissé elősült, hozzáadjuk a zöldbabot, összeforgatjuk az egészet és sóval ízesítjük. Lefedve megpároljuk. Mikor a bab megpuhult, hozzászórjuk a burgonyakockákat és fedő nélkül tovább pároljuk a köretet. Akkor lesz készen, ha a nedvesség elpárolog alóla. A végén megszórjuk a zöldbabot petrezselyemmel, és melegen tartjuk a köretet. A fűszeres morzsához tálba tesszük a zsemlemorzsát, a reszelt parmezán, a vágott petrezselymet, az olvasztott vajat, a reszelt fokhagymát és a citromhéjat. Összekeverjük és kevés sóval ízesítjük. Egy teflon bevonatú tálba kevés olajat forrósítunk és a lazac szeleteket bőrükkel lefelé, hirtelen megkapatjuk, hogy piros-ropogós legyen a bőre. Ez után megkenjük a halak tetejét a mustárral, majd elosztjuk rajtuk a fűszeres morzsát. Betoljuk a tálat kb. 15-18 percre a forró, 220 °C-os sütőbe sülni. Ha megpirult a halszeletek tetején a morzsa, akkor már el is készült. A vajas zöldbabkörettel, madársalátával és citrommal máris tálalhatjuk az ételt. Tartármártást is kínálhatunk hozzá.
Nagyon szeretjük a halat, hol van ez a pesti halpiac?
VálaszTörlésSzia!
TörlésTöbb is van...
Vörös homár: Budapest,Hold u. 13.
Hal.Udvar: Budapest, Rákos út 128.
Budapesti Halbolt: Budapest,Garay piac
La Pescheria: Budapest, Alkotmány u.19.
Budaörsi Halpiac: Budaörs, Törökbálinti u. 23.