Ismét egy tökéletes gomb recept azoknak, akik rajonganak ezért a zöldségért és szeretik kipróbálni megtöltve is. Nem kell hozzá hús, ezért a vegetáriánus étrendbe is beilleszthető. Komplett, mert rögtön a köret is benne van, így azzal már külön nem kell foglalkozni. Egy jó adag saláta és már tálalhatjuk is főfogásként.
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes méretű barna csiperke gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 kanál olaj, 100 ml. fehér bor, kb. 6,5 dl. zöldség vagy húsalaplé, 250 gr. bébi spenót, 150 gr. kerek szemű rizs, só, bors, 50 gr. parmezán sajt, 2-3 kanál vajkrém. Továbbá: 250 gr. tejfel, 150 gr. reszelt sajt, 50 gr. vaj.
Első lépésben a rizottót készítjük el. A rizst szitába öntjük és folyó víz alatt alaposan átöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és az aprított hagymát és fokhagymát kissé lepirítjuk. Mikor lepirult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és kevergetve addig sütjük, míg " csikorgóssá " nem válik. Ekkor hozzá adjuk a gombák felaprított szárát, a bort, a hús alaplevet, majd ízesítjük a rizst sóval és borssal. Néhányszor megkevergetve, fedő nélkül pároljuk tovább. Amikor a rizs kezdi magába szívni a nedvességet, akkor már kezd megpuhulni és krémessé válni. Ha kell, pótoljuk alaplével a rizottót, hogy jó krémes legyen az állaga. Amikor már majdnem elkészült, akkor hozzákeverjük a bébi spenótot és levesszük a tűzről. Mikor langyosra kihűlt, hozzáadjuk a reszelt parmezán sajtot és a vajkrémet. A gombákat leöblítjük, leitatjuk róluk a felesleges vizet és egy tűzálló tálba lerakosgatjuk őket belsejükkel felfelé. Vajdarabkákat teszünk közéjük és megtöltjük őket a rizottóval. A töltött gombák tetejére 1-1 kanál tejfelt teszünk, majd megszórjuk a reszelt sajttal. 180°C-os sütőben pirulásig sütjük. Egy nagy adag salátával forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése