Még javában tombolt a nyár, amikor egész véletlenül kaptam matcha tea port. Számos blogon láttam már ezzel az élénk zöld porral színezett desszerteket, és persze minduntalan el is varázsoltak engem a pompás, üde színükkel. Mivel a hétvégén több időm jutott a kísérletezésre, gondoltam ki is próbálom ezt a csoda port. Tudtam, hogy a fehér és a piros szín nagyon jól áll ennek a zöld színnek, naná.... magyar vagy mi a szösz...., ezért a málna és a mascarpone jött máris a gondolataimba. Varázslatos desszert született meg általuk. Bevallom, csak egy kicsit volt időigényes, méghozzá a fehér csoki kéreg miatt. De ha ezt elhagyjuk, a felére redukálódik az elkészítése. Tökéletes édesség, elegáns és ünnepi. Ja, és brutál finom.
Hozzávalók 6 desszerthez: 150 gr. fehér csokoládé a kupolához. A piskótához: 1 nagyobb tojás, 30 gr. cukor, 30 gr. liszt, 1 kanál víz, 1 kanál olaj, 1 kávéskanál matcha tea por, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. A málnahabhoz: 250 gr. mascarpone, 200 ml tejszín, 1 csésze fagyasztott vagy friss málna, 3 kanál porcukor, 2 kanál citromlé, 1 evőkanál zselatin, 40 gr. víz. Díszítéshez: matcha tea por, málna szemek...
Első lépésben a fehér csokoládé kérget készítjük el. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét egy kis olvasztótálban, majd a félgömb alakú szilikonformákat kikenjük vele két rétegben. A rétegek között megvárjuk amíg a csokoládé megdermed. Ez után megsütjük a piskótát. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük a csipet sóval, a sárgáját felhabosítjuk a cukorral. A sárgája habhoz adjuk a vizet, az olajat, a lisztet, a sütőport és a matcha tea port. Alaposan kikeverjük, majd a végén lazán beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy kisebb kb. 15 x 20 cm-es tepsibe simítjuk a masszát és 10 perc alatt 175 °C-on kisütjük a piskótát. Mikor kihűlt a piskóta, kiszúrjuk belőle a piskótakorongokat. Nagyjából akkora méretűek legyenek a korongok, mint a szilikon forma nyílása. Utolsó mozzanatként elkészítjük a málnahabot is. A zselatint felmelegítjük a vízben, hogy szépen feloldódjon és ne legyen szemcsés. A szoba hőmérsékletű mascarpone krémben elkeverjük a porcukrot, a citromlevet, a málnát és a feloldódott, langyos zselatint. Elkeverjük. Néhány málnaszemet elnyomkodunk a kanállal, hogy szép rózsaszínűre fesse a krémünket. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd a végén lazán beleforgatjuk a málnás krémbe. Ezzel a krémmel töltjük meg a szilikon formában megdermedt csokimélyedéseket. Mindegyik krém tetejére ültetünk egy matcha teás piskótakorongot, kissé rányomjuk, majd betesszük a desszertet a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt óvatosan kiszedjük a desszertet a formákból, matcha tea port hintünk rá és egy egész szem málnával díszítjük őket. Hűvösen tálaljuk a desszertet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése