"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. december 4., vasárnap

~ RÁKÓCZI TÚRÓS ~














A család egyik legkedveltebb süteménye. Több receptje is ismert, nekem ez a recept a favorit, ebben még sosem csalódtam. Nem éppen Karácsonyi sütemény, de mivel most jöttel az ideje, hogy posztot kapjon, hát kapott egy kis ünnepi körítést is. Szerintem megérdemli... Volt egy kedves ismerősöm, aki ha találkoztunk és meglátott, rögtön első szava az volt: " Rákóczi túróst hoztál? " Imádta... Marci, ezt most neked küldöm fel a felhők közé...



Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 8 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás + 1 sárgája, 1 dl tejföl, 1/2 cs sütőpor, csipet só.

Ezt alaposan összekeverjük és egy vajazott-lisztezett 20 x 30-as tepsibe kanállal elsimítjuk a tészta masszáját. Előmelegített sütőben, 175 C fokon félig megsütjük. Míg elősül a tészta, addig elkészítjük a tölteléket...


Töltelék: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 dkg búzadara, 3 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás felvert habja. 

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a végén beleforgatjuk óvatosan a tojásfehérje habot is. Rákenjük a tölteléket a félig megsült tésztára, majd visszatesszük a süteményt a sütőbe sülni. Addig sütjük, amíg töltelék kezd kapni egy kis színt. De tűpróbával is ellenőrizhetjük, hogy valóban átsült-e.


Tetejére: a tésztából és a töltelékből maradt egy-egy tojásfehérje.

  A két megmaradt tojásfehérjét 6 dkg porcukorral keményre felverjük, majd rákenjük a kisült süteményre. Pár percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a teteje picit megbarnul. Kihűtjük, majd felkockázva tálaljuk.







1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik,ki fogom probalni,mert nalunk pint forditva van: vekony krem,vastag hab. De ez olyan elegans igy,ahogy Nalad van :)

    VálaszTörlés