"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. december 21., szerda

STOLLEN MUFFIN








A Stollen / Christstollen, eredeti fordításban: Krisztuskalács.../ egy ismert Német Karácsonyi péksütemény, melynek formája és kinézete, a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a Magyar gyümölcskenyérre hasonlítható. Az eredeti recept, sűrű kelt tésztából készül, jól megrakva szárított illetve kandírozott gyümölcsökkel. Hivatalosan először 1329-ben említették Naumburgban, mint Henrik püspök Karácsonyi ajándékát. A legelterjetteb receptje, az un. Drezdai Stollen. Sokan ezt ismerik és sütik így Karácsony tájékán, de egyébként megannyi fajtája létezik. Hallottam már: mákos, túrós, marcipános, fehérboros változatról is. Amit most hoztam, az egy egyszerűbb sütőporos változat, muffin formában megsütve. Egy gyertyafényes, beszélgetős, esti teázásnál finom kísérő lehet...


Hozzávalók 12 muffinhoz: 10 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 2 kanál tej, 10 dkg kandírozott citrus héj, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg szeletelt mandula, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja.


A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Magas fokozaton addig keverjük, míg jó habos nem lesz a massza. Ezután beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a citromhéjat. Lazán elkezdjük beleforgatni a masszába a lisztet és közben adagoljuk hozzá az apróra vágott szárított és kandírozott gyümölcsöket, valamint a mandulát. Mikor egynemű lett a tészta, kiadagoljuk a muffin papír formákba. Tepsire rakosgatjuk őket és kb. 175 C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük a Stolleneket. Mikor langyosra hűltek, megszórjuk a tetejüket vaníliás porcukorral.




ILLÉSKRISZ KONYHÁJA


7 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép és isteni finom lehet!!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek és ötletes nagyon muffin formában sütve:) A stollen is a listámon volt, de azt már kihúztam, talán később, a tél folyamán elkészítem.

    VálaszTörlés
  4. Remek ötlet és isteni finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos!! Most már semmiképpen nem sütöm meg, de viszem a receptet és hamarosan sort kerítek rá.:)

    VálaszTörlés
  6. Lányok!

    Köszönöm a kedves hozzászólásokat! Tényleg finom sütemény! :o)

    VálaszTörlés
  7. Évek óta ez a kedvenc muffin, amit elkészítek karácsonykor:)

    VálaszTörlés