Mi mindenre nem jó, egy spájz rendrakás...Először is átláthatóvá válik a rendszer, mi hol található, másodszorra pedig előkerülnek olyan rég nem látott, már már feledésbe került dolgok is, mint például ez a tészta rácsozó...Ott lapult lecsúszva a két polc között. Olyannyira megörültem neki, hogy gyorsan befogtam egy kis munkára. Segítségével készült el, ez a ropogós nassolni való, a Sós-rács....Nem mondom, megizzasztott egy kicsit, de végeredmény kárpótolt...
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 Rama kocka, 30 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 1 tojás a kenéshez, szezámmag és mák a szóráshoz.
A tésztához valókat összegyúrjuk, majd elfelezzük, és alaposan lisztezett felületen két vékony lappá kinyújtjuk. A lapokat is megfelezzük hosszában és a tészta rácsozót alaposan belisztezve, végig görgetjük a kinyújtott tészta lapon. Óvatosan széthúzzuk a tészta csíkot, hogy a rácsminta szépen kialakuljon.
A kész rácsot, átcsúsztatjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, felvert tojással lekenjük, majd a magokkal megszórjuk. Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 8-10 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a rácsokat. Ebből a mennyiségből nekem 5 tábla lett. Egészben hagyva, vagy eltördelve tálaljuk.
A rácsozó...
Nagyon guszta, milyen praktikus lehet ez a rács. Még nem láttam ilyet , de eltudnám kébzelni hogy még édes sütemény tetejét is lehetne ezzel csinálni? Biztos jó ropogósra sült hogy olyan szabályosan vékony!
VálaszTörlésNagyon jó a recept!
VálaszTörlésNagyon tetszik, ötletes, mint mindig:) Rendeltem egy ilyen rácsozót és még pár egyéb dolgot Magyarországról, már meg kellett volna, hogy érkezzen. Ha megjön, akkor első dolgom lesz ezt elkészíteni:)
VálaszTörlésHuuuuuuuuuu..már megint alkottál!Sajnos nincs rácsozom ugy hogy ez most kimarad.Megkaptad a szavazatom a Golden Blogon ennyivel tartozom a sok finom receptedért!
VálaszTörlésBárcsak lenne rácsozom, biztosan elkészíteném!
VálaszTörlésNagyon finom lehet :)
Én a "nehéz sós teasüteményről" szeretnék kérdezni, de inkább ide írok, mert nem tudom hogy észreveszed-e ha oda írom a megjegyzést.
VálaszTörlésSzóval: elnézést ha butaságot kérdezek, de milyen tejszín kell bele? Főző- vagy habtejszín?
Azt írod: "a hozzávalókból tésztát gyúrunk" ... "tetejét tojással lekenjük". A hozzávalóknál viszont 2 tojássárgája van. Ezt bele kell gyúrni a tésztába, és plusz egy tojással lekenni? Nekem nem világos.
Jópofa ez a sós rács. Rácsozóm nekem is van, múltkor apró sós sütemények tetejéhez használtam (csak még nem volt időm begépelni...)
VálaszTörlésLeginkább az a gondom az ilyen eszközökkel, hogy mindig utólag jut eszembe, hogy használhattam volna... :)
Éva!
VálaszTörlésIgen, édes süteményekhez talán többet használják, pl. almás pite tetejére...
Márti!
Ezt a receptet szoktam használni, ha apró pogácsát sütök. Finom, omlós és ropogós.
Trollanyu!
Biztos hasznát veszed a rácsozónak, sokoldalúan lehet használni...
Vica!
Köszönöm szépen a megtisztelést, hogy rám szavaztál, nem is tudtam, hogy indult egy ilyen verseny! kedves vagy és köszönöm!!
Okki!
Tényleg fincsi borkorcsolya, habár mi egy jó pohár tejet hörpintettünk le utána... :o))
Ibolya!
Igen, a Habzsoldával eléggé mostohán bánok, amióta nem tölthetek fel új képeket. vagy legalábbis korlátozták...Sajnálom, mert az az elsőszülött, munkám...A Sós sütire visszatérve, javítottam a receptjén, hogy egyértelmű legyen, a lekenéshez egy másik tojás kell, a két sárgája pedig a tésztába...
Kreatív konyha!
Sok mindennel vagyok én is így, ez is ott lapult évek óta, és most használtam először...Köszi!
Én is szeretnék egy ilyen rácsozót :).Nagyon guszta ez a sós süti.
VálaszTörlésÉn régóta használom a rácsozót, valóban sokoldalú megoldásokat ad- édes, sós sütik díszítése, de húst is sütöttem a segítségével- behálóztam :) Nagyon mutatós rácsaid készültek, szuper!!!!
VálaszTörlésÉn csak azt kérdezném, hogy hol lehet ilyen rácsozót venni? Szuper recept, eddig csak édeseknél láttam rácsot, de ez nagyon tetszik :-)
VálaszTörlés
TörlésItt nézd meg:
http://www.suticakeshop.hu/tesztaracsozo_henger_muanyag_feher_180
Kriszti :o)