"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. augusztus 9., péntek

~ PISZTÁCIAKRÉMES MINI KIFLIK ~

 


























Nagyon felkapott mostanság a pisztáciakrém. Konkrétan úgy kell vadászni rá, mert nem mindig kapható. Hosszas vadászat után feladtam a harcot, hogy rátaláljak. Már azon voltam, hogy veszek sima pisztáciát és majd magam megcsinálom. Árban amúgy majdnem ott lett volna... Aztán mikor nem is gondoltam rá, a Lidl-ben megláttam garmadával. Vettem is három üveggel. Biztos ami biztos, legyen. Mivel korábban egy desszerthez csak fél üveggel használtam el, nehogy tönkre menjen címszóval, sütöttem belőle ilyen cuki kis ropogós kiflicskéket. Sok cécó nem volt vele, a bolti leveles tészta pont jó, hogy volt hozzá itthon a hűtőben. Nagyon finom, szuper vendégváró falatkák.


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1/2 üveg pisztácia krém, 3 evőkanál vágott pisztácia, 1 tojás sárgája a lekenéshez, porcukor a szóráshoz.


A leveles tésztát kitekerjük, hosszában félbe, utána keresztben 6 csíkra, majd a csíkokat átlósan is felvágjuk. A képen láthatod... Így összesen 24 db. mini kiflit fogunk kapni.





A pisztáciakrémből mindegyik szélesebb tészta részre teszünk egy mokkáskanálnyi adagot. Szorosan feltekerjük őket. 






A kész kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd a tetejüket lekenjük a felvert tojás sárgájával. Felaprított pisztáciával megszórjuk még és mehetnek sülni az előmelegített, 190 C°-fokos sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után langyosra kihűtjük a kifliket, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Opcionálisan kerülhet a kiflik tetejére még egy kis pisztáciakrém is...


 
 
 

2024. augusztus 4., vasárnap

~ MALFATTI SAJTMÁRTÁSBAN ~

 














Kolléganőm lelkes kertész, így nyár elejétől rendszerint megörvendeztet engem a spenót szüretével. Szinte hetente hoz egy nagy szatyor frissen szedett spenótot. Nagyon örülök neki, mert nagyon szeretem a levélzöldségekből készült ételeket. A spenót az egyik kedvenc. Számos recept van fent már vele a blogomon. Ez egy gyorsan elkészülő étel, ami könnyed és húsmentes. Készítsd el, mert biztos fog ízleni.


Hozzávalók: 400 g. friss spenót, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál vaj, 70 ml tej, 200 gr. apró kenyérkocka, 2 tojás, 50 gr. tejföl, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Sajtmártás: 300 ml tej, 100 ml víz, 3 kanál liszt, 250 gr. reszelt sajt / Trappista, Gouda, Karaván vegyesen, vagy amit szeretsz /, só, csipet szerecsendió. Tálaláshoz: reszelt sajt.


A hagymákat apró kockákra felvágjuk majd a vajon üvegesre pároljuk. Ha elkészül, lehúzzuk a tűzről és ráöntjük a tejet. A  spenótot megmossuk, majd sós vízben megfőzzük 10-15 perc alatt. Leszűrjük. A felét a tejföllel botmixerrel pürésítjük, a maradékot késsel felaprítjuk. A tejben ázott kenyérhez adjuk a spenótkrémet, a vágott spenótot, a tojásokat és fűszerezzük sóval, borssal. Alaposan összekeverjük, majd letakarva fél órát pihentetjük. Elkészítjük a sajtmártást. Egy serpenyőben kevés vajon zsemleszínűre pirítjuk a liszet, majd habverővel hozzákeverjük a tejet és a vízet. Lassú tűzön krémesre főzzük. A végén beleszórjuk a reszelt sajtot és kevergetve felolvasztjuk benne. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük a mártást. Lefedve tároljuk a tálalásig. Egy nagyobb lábosban sós vizet forrlunk, majd a spenótos masszából vizes kanállal galuskákat szaggatunk. Addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Akkor szűrőlapáttal kivesszük őket és egy vajas tálra tesszük őket. Tálaláskor sajtmártást szedünk a tányér aljára, ráültetünk 3-4 galuskát, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat!









2024. július 15., hétfő

~ MÁLNÁS RIZSDESSZERT ~

 


















Berobbant a nyár, de úgy Isten igazából. Pokoli a hőség, szinte már elviselhetetlenül. Ilyenkor az ember jóval kevesebbet eszik nehéz ételeket, inkább kívánja a könnyed, zöldséges, gyümölcsös fogásokat. Mivel kezd érni a málna, hoztam egy üdítő, hideg desszertet, amit pillanatok alatt el lehet készíteni. Most málnával, de bármilyen bogyós gyümölccsel kiváló lehet.


Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze kerek szemű rizs, 2 csésze víz, 2,5 csésze tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 kanál vaj, 4-5 kanál cukor / opcionális /, 100 ml. tejszín. Málna zselé: 2 csésze friss málna, 4 kanál cukor, 1 lap zselatin. Díszítéshez: citromfű.


A rizst alaposan megmossuk, majd egy kisebb lábosba szórjuk. Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. Feltesszük lassú tűzön főni fedő alatt. Mikor a vizet szinte teljesen magába szívta, hozzáadjuk a tejet, a vajat, a vaníliás cukrot és néha átkeverve puhára, krémesre főzzük. Mikor elkészült, kihűtjük. Amíg fő a rizs, addig elkészítjük a málnazselét is. A málnát egy kisebb lábosba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és kevergetve megfőzzük. A végén beletesszük a lapzselatin és feloldjuk benne. A málnazselét is kihűtjük. A tejszínt kemény habbá felverjük és lazán beleforgatjuk a kihűlt rizsbe. Veszünk 4 desszertes kelyhet, majd elosztjuk benne a fele mennyiségű tejberizst. Erre jön a málnazselé, amiből egy keveset visszatartunk majd a desszert tetejére. A málnás rétegre kanalazzuk a megmaradt tejberizst. A desszert tetejére teszünk egy kevés málnazselét, pár szem málnát és a citromfüvet. Fóliával letakarjuk a kelyheket és tálalásig, behűtve tarjuk. Mennyei édesség! Kóstold meg!








2024. július 7., vasárnap

~ PUHA SÓS RUDAK ~

 





















Mikor Horvátországban járunk, kedvenc pékségeink vannak. Illetve talán inkáb úgy mondom, hogy mind az. Olyan finom, puha kenyereket, kifliket, édes kalácsokat sütnek, nem beszélve a túrós és spenótos rétesükről. Szóval, hiába van kánikula, azért is bekapcsoltam a sütőt. Reggel van korán, még lesz ideje a konyhának lehűlnie. A sülő kifli illata mindent megér. Tea vajjal és egy jó pohár hideg tejjel, a legjobb ami történhet velünk reggel. Nagyon hasonlít az íze a cirkuszi sós perechez. Mennyei! Kóstold meg!


Hozzávalók 8 darabhoz: 400 gr. liszt, 1/3kocka friss élesztő, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 250 ml tej, 65 ml olaj, 1 kávéskanál ecet. Sós mártóka: 2 teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 4-5 evőkanál víz, 1 késhegynyi sütőpor / tejszín sűrűnek kell lennie /.


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belekeverjük a sót és a cukrot. A fele mennyiségű langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral és felfutatjuk. A megmaradt langyos tejhez keverjük az olajat és az ecetet. Ne ijedj meg, össze fogja rántani az ecet a tejet és túróssá, darabossá válik. Mikor az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe az ecetes-olajos tejjel együtt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Akkor van készen a tészta, ha elválik a kezünktől és a táltól is. Kivesszük a tésztát, a tál alját kissé beolajozzuk, majd visszatesszük. Letakatjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, elosztjuk 8 egyenlő részre és gombócokat formálunk belőlük. A munkafelületet vékonyan beolajozzuk, majd minden gombócot egyenként, vékony lapostányérnyi kőrré nyújtunk ki. Ez után szorosan feltekerjük a tésztát, és úgy hagyjuk egyenesen. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva 1/2 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra, majd betesszük a kifliket sülni. Amíg sülnek, addig kikeverjük a sós mártókát. Mikor a kiflik már szép pirosak, a folyékony sóval áthúzzuk a tetejüket és visszatoljuk őket 2-3 percre a sütőbe. Mikor kisültek, vékonyan olajjal átkenjük a kiflik tetejét. Vajjal, tejjel, frissen, langyosan tálaljuk. Jó étvágyat!








2024. június 12., szerda

~ NYÁRI KRUMPLIS TÉSZTA SÜLT BACONNAL ~

 


















Nyáron tele vannak a piacok az új burgonyával, köztük az aprószemű "parázs" krumplicskákkal. Én nagyon szeretem sültek mellé héjában megsütve, vagy salátának. Gondoltam egy nagyot és egy kissé megreformálva, készült beleőle grenadirmars, azaz krumplistészta. Jó sok sült baconnal, piros kápia paprikával és sok, friss salátával. Fantasztikusan finom és egyszerű étel lett belőle.


Hozzávalók 4 személyre: 1 kg "parázs" újbirgonya, 400 gr. masni tészta, 250 gr. húsos bacon szalonna, 1 piros kápia paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 sárga paprika, 2 kanál zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, piros fűszerpaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld. Tálaláshoz: ecetes fejessaláta.


A burgonyát alaposan megsikáljuk, szárazra töröljük majd felezzük. Egy 
tepsire sütőpapírt terítünk majd rászórjuk a burgonyát és megpermetezzük olajjal. Sózzuk, citromborssal és sültkrumpli fűszersóval meghintjük és 220 °C-fokos sütőben pirosra megsütjük. Közben a szalonnát felcsíkozzuk és kevés zsiradékon pirosra, ropogósra kisütjük. Ha megsűlt, kivesszük a serpenyőből. Ebben a serpenyőben lepirítjuk a kétféle hagymát, az aprított paradicsomot és a kétféle paprikát is. Kevés vizet alá öntve, átkeverjük a sült alapot, majd fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A serpenyőben lévő alabpa keverjük a sült burgonyát, a tésztát és a fele mennyiségű sült bacon szalonnát. Alaposan átforgatjuk az egészet. Tálaláskor meghintjük az ételt az aprított petrezselyemmel és a maradék sült bacon szalonnával. Salátával, frissen tálaljuk.