"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. április 9., szerda

~ SAJTOS TOJÁSOS ÖNTÖTT KARFIOL ~

 
















Ez az ételt a gyerekkorom íze... Anyukám nagyon sokszor sütött ilyet, mert imádtam. Egyszerű, gyors és nagyon finom. Nem mellesleg könnyű étel. Szinte alig egy óra alatt elkészül. Nyáron, amikor karfiol dömping van a piacokon, rengeteg karfiolt eszünk. Levesnek, rántva, ázsiaia stílusban vagy éppen ilyen öntött formában. Próbáld ki, szuper étel!


Hozzávalók: 1 nagyobb fej karfiol, 4 tojás, 450 gr. tejföl, 250 gr. Trappista vagy Gouda sajt, 8-10 szelet húsos bacon szalonna, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 50 gr. vaj, 4  kanál zsemlemorzsa. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, vágott petrezselyemzöld, tejföl.


A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben majdnem puhára megfőzzük. Ha megfőtt, szűrőben lecsepegtetjük. Egy közepes méretű sütőtálat kikenünk a vajjal majd a fele zsemlemorzsával meghintjük. Erre ültetjük a karfiol rózsákat. Kissé megsózzuk. Egy tálba ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejfölt, a fele mennyiségű reszelt sajtot. Sózzuk, borozzuk és villával felverjük. A tojásos szószt a karfiolra öntjük. Meghintjük az öntött karfiolokat a megmaradt zsemlemorzsával és rácsipkedjük a bacon szalonnákat. Megszórjuk a tetejét a maradk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon, kb. 25-30 perc alatt pirulásig sütjük a karfiolt. Tálaláskor meghintjük a tetejét vágott petrezselyemmel, párolt jázmin rizzsel és tejföllel kínáljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése