"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. április 20., vasárnap

~ KÓKUSZ MACARON ~

 

















A macaron sütés két opciós. Vagy sikerül, vagy nem. Nagyon gyakorlott konyhatündérnek kell lennie ahhoz, hogy a termelés 100 %-os legyen. Ha betartunk minden egyes lépést, talán akkor sikerül. Mivel a mandulaliszt baromi drága mulatság, hogy azzal kísérletezgessünk, első kőrben érdemes valami olcsóbb lisztvariációval kezdeni. Megjegyzem én azzal kezdtem, és nem titkolom, az első a kukában végezte. A második szódával elment. Amikor a tudomásomra jutott, hogy kekszmorzsából is lehet macaront sütni, no máris neki álltam. Láss csodát, tökéletes lett. No már most, ha ezen a vonalon elindultunk, mármint a kekszes verzión, arra gondoltam, hogy kókuszliszttel miért is ne működne. Működik. Ólcsó alternatíva és mégis tökéletes. Szóval ezek a hófehér macaronok, kókuszreszelékből készültek. A tölteléke Raffaello desszert. Hát nem gyönyörűek?


Hozzávalók kb. 16 db. macaronhoz: 100 gr. kókuszreszelék, 100 gr. porcukor, 80 gr. szoba hőmérsékletű tojásfehérje, 100 gr. kristálycukor. Krém: 1 doboz Raffalello bonbon, 1/2 tubus sűrített tej, 4 evőkanál kókuszreszelék, 3 kanál puha vaj.


A kókuszreszeléket kávédarálóban lisztessé zúzzuk, majd hozzákeverjük a porcukrot. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd adagonként hozzászórjuk a kristálycukrot. Addig habosítjuk, ameddig a cukor teljesen fel nem olvad benne és a hab csúcsot képez a habverőn. Ez után a kókuszlisztes keveréket állandóan kevergetve, két részletben a habhoz adjuk. Addig keverjük lazán, mindig alányúlva a krémnek, ameddig elég folyóssá nem válik ahhoz, hogy egy nyolcast leírva a kanállal, nem szakad meg a krém. Veszünk egy tepsit, beleteszünk egy sütőpapírt, melyre előzőleg macaron nagyságú köröket rajzoltunk alulról. Habzsákba töltjük a kókuszos masszát és függőlegesen, köröket nyomunk a mintákra. Lényeg, hogy sima legyen a macaronok teteje. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy vizes kanállal elsimítjuk. A sütőt bekapcsoljuk 100 C°-fokra. A macaronokat betesszük sülni, de 2-3 percig nem csukjuk be a sütő ajtaját, hogy a macaron tetők kissé megszáradjanak. Ez után becsukjuk a sütőajtót és rákapcsolunk 120 C°-fokra. 10-12 perc alatt készre sütjük a macaron héjakat. Sütés után kihűtjük őket. Közben elkészítjük a krémet is. A raffaello bonbonokat villával szétnyomkodjuk, kivesszük belőlük a manadula szemeket. Hozzáadjuk a vajat, a kókuszreszeléket és a sűrített tejet. Villával addig törjük a krémet, ameddig szép sima nem lesz. A krémet habzsákba töltjük. A kihűlt macaronok tetejét vékonyan átkenjük egy kevés tojásfehérjével és kókuszreszelékbe fordítjuk. A krémmel megtöltjük a macaronokat. A mandulaszemeket is felhasználhatjuk, bár nem mindegyikbe jut majd.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése