Lassan minden elkészül a Húsvéti Ünnepre. Az utolsó momentumként a kalácsütés marad, hiszen az csak frissen jó. Ez a sodort kalács egy igazi különlegesség. Borbás Marcsi receptje, és szerintem tökéletes. Ez egy Dél-vidéki ősi receptúra, ami megmaradt a mai kornak is. Kelebiában sütik a Húsvéti asztalra. Mivel a tésztájában szinte nincs cukor csak a forgatáshoz, ezért a végén meg van locsolva meleg mézzel. Hihetetlenül finom kalács, érdemes elkészíteni! Belül foszlós, kívül ropogós, édes és mézes... Csudijó!
Hozzávalók: 500 gr. átszitált! liszt, 200 ml. tej, 1/2 kocka friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál só, 50 gr. olvasztott vaj. Továbbá: 50 gr. vaj, kristálycukor, 150 gr. meleg, folyós méz.
A lisztet tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a cukrot és az élesztőt. Letakarva kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Mikor felfutott az élesztő, belekeverjük a tojássárgákat. A liszthez adjuk a tejes keveréket és tésztát dagasztunk belőle. Simára kidagasztjuk majd ekkor adjuk hozzá az olvasztott vajat. Ezt is szépen beledolgozzuk a tésztába. Akkor jó, ha szép sima és elválik az edény falától. A tésztát lisztezett tálba tesszük, letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 6 részre. Mindegyik részt, hosszú, kb. 60 cm-es rúddá sordunk. Mikor ezzel megvagyunk, a lapra cukrot szórunk és a tésztarudakat átsodorjuk benne. A tészta egyik végét lefelé a másikat felfelé sodorjuk, így lesz sodort a felülete a rudaknak. A vajjal kikenünk vastagon egy kb. 25 cm-es tűzálló lábost vagy kerek sütőtálat és csiga alakban beleigazgatjuk a cukros rudakat. Úgy csináljuk, hogy mind a hat rúd elférjen majd. Nem baj ha szoros. Letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra és betesszük a kalácsot sülni. Kb. 25 perc alatt szép pirosra megsütjük. Közben a mézet kimérjük és mikróban felmelegítjük. Mikor a kalács megsült, még forrón a repedésekbe csorgatjuk a mézet. Langyosan tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése