"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. március 23., vasárnap

~ HÚSVÉTI CITROMKRÉMES LINZER ~

 


















Lassan de biztosan közeledik a tavasz. Megint megújul a föld, fellélegzünk a komor tél után. Imádom ezt az időszakot, mert szinte kiszineződik a világ. Tulipánok, nárciszok, zöldellő fák, madárcsicsrgés, méhecskék és természetesen Húsvét... A sonka-tojás kombó mellé dukál valami finom sütemény is. Minden évben más... Most ez a kellemes, citromos, omlós linzer. Vendégvárónak is tökéletes lesz.


Hozzávalók a tésztához: 113 gr. hideg vaj, 70 gr. porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 130 gr. liszt, 50 gr. mandula liszt, 1 csipet só. Krém: 2 tojás sárgája, 65 gr. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 gr. friss citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 50 gr. vaj.


A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy fél órára a hűtőbe tesszük dermedni. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a citromkrémet. Egy kisebb lábosba beletesszük a tojássárgájákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, a reszelt héját és a csipet sót. Közepes lángon, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik egy szép sima krémmé. Levesszük a tűzről és rögtön hozzákeverjük a vajat. Fóliával letakarjuk és teljesen kihűtjük. A tésztát lisztezett alapon vékonyra kinyújtjuk, majd tojás alakú formával kiszúrjuk. A felének a közepét egy kisebb kőr alakú formával szintén kiszúrjuk. A tésztamaradékokat gyúrjuk, nyújtjuk, amíg el nem fogynak. Arra ügyeljünk, hogy párosan legyenek majd a tészta tojások. Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-fokon, 5-8 perc alatt, világosra kisütjük a kekszeket. Sütés után rácson kihűtjük. A lyukas kekszeket porcukorral meghintjük, majd betöltjük a citromos krémmel.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése