"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. október 12., szombat

~ FÜSTÖLTSAJTOS RÉPAKRÉM ~

 























Ne tévesszen meg senkit, ez nem egy kis sütőtök, hanem egy nagyon finom sárgarépakrém. Mivel itt az ősz, jönnek az őszi zöldségek és gyümölcsök. Beköszöntött a tök szezon, ezért arra gondoltam, hogy  kissé őszi attitűdöt adok a sárgarépakrémnek. Nagyon ízletes kence a pirítóskenyerünkre. A TikTok-on láttam magát a receptet illetve a dizájnt is. Persze, hogy meg kellett kóstolnom. Azt kell, hogy mondjam: telitalálat. Olyan fantasztikus íze van ennek a krémnek, hogy konkrétan nem lehet abbahagyni. Szóval ha nem is cicomázod így tökre jó tök formára a krémedet, hanem csak belekanalazod egy zárható dobozba, akkor is csodára fogsz lelni benne. Kóstold meg! A pirítóskenyér elengedhetetlen hozzá!


Hozzávalók 4 személyre: 1 hatalmas sárgarépa, 250 gr. natúr sűrű vajkrém, 150 gr. Karaván füstölt sajt, 1 db. Karaván tömlős sajt, ízlés szerint só, 1 evőkanál zselatin. Tálaláshoz: pirított kifli karikák.


A sárgarépát megpucoljuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. Veszünk egy nagyobb tálat, majd a répa felét beletesszük. Mehet hozzá a vajkrém, a reszelt sajt, a tömlős sajt és ízlés szerint só. Villával alaposan kikeverjük. A zselatint 6 evőkanál vízbe szórjuk, majd megvárjuk amíg megduzzad, utána mikróban felmelegítjük. A zselatint a megmaradt reszelt sárgarépához keverjük. Veszünk egy nagy frissentartó fóliadarabot, majd a zselatinos répa felét nagy tenyérnyi kőr alapot készítünk. A répakorong tetejére halmozzuk a fele mennyiségű sajtos répakrémet. A fólia négy sarkát összefogva, gombócot készítnk belőle. Fonallal tökformára kötözzük a gombócot. A megmaradt alapanyagokkal is így teszünk. Így lesz két kis tökformánk. Egy órára a hűtőbe tesszük őket dermedni. Tálaláskor levágjuk róluk a zsinórt, a fóliát és tálra tesszük a tököket. Paprikacsumával díszítjük és pirítós kiflivel tálaljuk. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése