Ősz van, gyönyörű ősz... A barna minden színében pompázik a természet. Pihenni vágyik a világ. A piacok telis-tele vannak az ősz kedvelt gyümölcseivel, zöldségféléivel. Ilyenkor még jobban szerepet kapnak a csonthéjasok is, mint pl. a dió, mogyoró, a mandula vagy a pisztácia. Bár az utóbbi nálunk most kezd elterjedni. Szóval, ha ősz, akkor alma és körte. Most az utóbbival készítettem egy nagyon izgalmas és felettébb ízletes desszertet. Egy tartalmas főétel után, langyosan, édesen, szuper választás lehet. A fűszeres, félig főtt körte, a selymes joghurt, az édes szirup és a pirult dió harmóniája mesés egységet alkot. Kóstold meg, nem fogod megbánni!
Hozzávalók 4 szemlyre: 4 db. kemény körte, 1 nagyobb Bio citrom, 4-5 kanál barna cukor, 2 db. fahéj rúd, 1 csipet só, 500 gr. görög joghurt, 2 evőkanál méz, 1 marék dió.
A körtéket megmossuk és zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. A szárát ne törjük ki, az aljáról pedig vágjuk ki kissé a csumáját. Éppen csak annyira, hogy megálljon majd a talpán. Vegyünk egy akkora lábost, amibe a négy körte éppen, hogy elfér. Töltsünk rá annyi vizet, hogy ne lepje el teljesen a körtéket. A citromot mossuk meg, vékonyan hámozzuk le a héját és dobjuk a körtékhez. A barnacukrot szórjuk a körtékre, a csipet sóval és a két fahéj rúddal együtt, majd nyomjuk bele a citrom levét is.
Fedő alatt forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és 15 percig pároljuk a gyümölcsöt. Mikor letelt a főzési idő, a körtéket száruknál fogva emeljük ki egy tányérra. A megmaradt főzővizet fedő nélkül redukáljuk vissza a negyedére. Közben adjuk hozzá a mézet. Amikor kihül a lé, olyan sűrűnek kell lennie mint a méznek. Amíg fő a körte és redukálódik a lé, addig a joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe öntsük ki, majd várjuk meg míg lecsöpög róla a savó és krémes állagú nem lesz. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg és vágjuk apróra. Tálaláskor a desszertes tányérokra osszuk el a sűrű görög joghurtot, ültessük rá a körtéket, majd locsoljunk szirupot és szórjunk rá pirított diót. Langyosan tálaljuk. Mennyei!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése