"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. október 11., péntek

~ TÖRÖK ZÖLDSÉGES PARADICSOMLEVES RIZSTÉSZTÁVAL ~

 












Még nem jártam Törökországban, de a filmek révén alapos betekintést kaptam a Török emberek mindennapjaikba, kultúrájukba és természetesen a gasztronómiájukba is. Nagyon kedvelik a laktató és melengető leveseket, szinte gyógyírként fogyasztják őket. Ez a leves egy gazdag, sok zöldséges és rizstésztával készült példája ennek. Nagyon finom és pikáns leves, elég utána egy könnyed desszert. Kóstold meg!


Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 1 -1 kanál olaj és vaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kisebb fej zeller, 1 doboz kockázott paradicsom konzerv, 6 csésze zöldség alaplé, 2 babérlevél, 1-1 mokkáskanál szárított bazsalikom és oregánó, 3/4 csésze rizstészta, 1 marék friss spenót, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: reszelt sajt / Trappista, Gouda, Parmezán.../, lime gerezd, pirított kifli karika.
 
 
Egy lábasban felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd rádobjuk az aprított hagymákat. Kissé lesütjük. Közben a zöldségeket megpucoljuk, apró kockákra felvágjuk és ezek is mehetnek a lábosba. Beleöntjük a paradicsom konzervet és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a babérral, az oregánóval és a bazsalikommal. Mehet hozzá a zöldség alaplé is a rizstésztával. Lassú tűzön, lefedve, néha megkevergetve készre főzzük a levest. Tálaláskor sajttal megszórva kínáljuk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése