"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. május 27., hétfő

~ MÁKOS MANGÓS HAB TORTÁCSKA ~

 




















Jön a nyár, és egyre több gyümölcs kerül a konyhámba. Szeretem a könnyen elkészíthető desszertes édességeket, amik a jó melegben egyenesen jól esnek, mint egy tál fagylalt. Esténként elkanalazgatni egy hűvös édességet, szuper tevékenység. Mivel sütni sem kell, így időt és energiát megspórolva kerülhet finomság az asztalra. Most mangó ízben készült, de bármilyen bogyós, vagy érett nyári gyümölcsből is elkészülhet. Amennyiben nincs kéznél vax fólia / torta fólia /, akkor simán egy kisebb tepsiben / 20x20 cm / is elkészülhet amit majd tálaláskor kockára felvágva kínálhatjuk. 


Hozzávalók: 1 bögre darált keksz, 70 gr. vaj, 2 kanál mák. Krém: 2 érett mangó, 250 gr. mascarpone, 1 tábla fehér csokoládé, 1 evőkanál zselatin + 5 kanál víz, 2-3 kanál méz, 100 ml. tejszín, 1 citrom leve. Tetejére: 150 ml tejszín, 50 ml. tej, 1 kanál zselatin + 5 kanál víz, 2 kanál porcukor. Diszítéshez: mangó kocka, citromfű, pisztácia morzsa, tejszínhab... 


A darált kekszet, a mákot egy tálba szórjuk, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat. Vizes homok állagúra keverjük, majd lenyomkodjuk egy kisebb tepsi, vagy a vax fóliák aljára. Hűtőbe tesszük az alapot, hogy kifagyjon benne a vaj. A mangókat megpucoljuk, magját kiszedjük, felkockázzuk a húsát, melyből keveset félre teszünk a díszítéshez, majd botmixerrel pürésítjük a mangóhúst. Ez után a mangópüréhez mehet a mascarpone, az olvasztott fehér csokoládé, a tejszín, a citromlé, a méz és a vízben felolvasztott, mikrózott, de már nem meleg zselatin lé. Botmixerrel krémesre keverük az egészet. A kész mangókrém mehet a kidermedt kekszes alapokra. A tejszínt és a tejet egy edénybe töltjük, hozzáadjuk a porcukrot és a megázatott, de nem meleg zselatint. Elkeverjük. A tejszínkrémet ráöntjük a mangó krémre, majd 2 órára betesszük a desszertet a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt mangó kockákkal, tejszínhabbal, citromfűvel és pisztáciamorzsával díszítjük fel a desszertet. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése