"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. május 20., hétfő

~ PISZTÁCIÁS MÁLNÁS DESSZERT ~

 




















Szeretem a málnát, meg a pisztáciát is. Málnából sosem elég. Egyszer már úgy túl ennem magam vele. Valahogy be kellene szabadulnom egy málna ültetvényre. Szóljon akinek van ilyen a bírtokában, mert máris indulok. No, szóval vettem málnát, télről meg maradt egy üveg pisztácia krémem, ami nálam nagy kincs. Képes lennék csak úgy elkanalazgatni egy film alatt. De nyilván ilyen luxust, nem megengedvén magamnak, inkább készítettem belőle egy finom és elegáns desszertet. Ha már lehet ilyen jelzővel illetni egy poharas édességet, hogy elegáns... Mivel a kisfiam jött ebédre, így gluténmentesen készült hozzá a kakaós piskóta. Természetesen sima lisztből is készülhet. Behűtve, igazi koranyári kanalazgatni való. Mennyei!


Hozzávalók 4 személyre: a piskótához: 2 tojás, 3 kanál cukor, 2 púpos evőkanál mandula liszt, 2 kanál keserű kakaópor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál víz. Pisztáciakrém: 250 gr. mascarpone, 4 evőkanál natúr pisztácia krém, 4 evőkanál tejszín, 2-3 kanál porcukor. Málnazselé: 450 gr. málna, 3 kanál cukor, 1 evőkanál zselatin, 4 kanál víz. Díszítéshez: 200 ml. tejszín, málna, pisztácia porzsa, citromfű.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. A mandulalisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, majd a sárgájához keverjük. Hozzáadjuk a vizet, majd lazán beleforgatjuk a tojásfehérje habját is. Veszünk 3 csésze méretű kisebb sütőformát, kizsírozzuk, mandulalisszttel vagy kakaóporral körbe hintjük, majd elosztjuk benne a kakaós piskótamasszát. 3 percre, legnagyobb fokozaton megsütjük őket a mikróban. Kihűtjük, majd kiborítjuk a piskótákat egy tányérra. Amikor kihűltek, felkockázzuk vagy szét csipkedjük őket. A krémhez a mascarponét egy tálba tesszük, hozáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel felhabosítjuk. Ez után mehet hozzá a natúr pisztáciakrém is. Krémesre kikeverjük. A málnazseléhez a málnát egy kisebb lábosban a cukorral felfőzzük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd a felfőtt málnához adjuk. Kihűtjük. A tejszínt felverjük kemény habbá, majd mehet a desszert rétegzése. Veszünk 4 desszertes kelyhet, a felkockázott kakaós piskótát lerakjuk az aljukra /pár kockát félre teszünk a díszítéshez/. Erre jön a pisztáciakrém, majd a málnazselé. Ez után a desszerteket  betesszük a hűtőbe, hogy a málnazselé egy kissé megdermedjen a tetején. Mikor megdermedt, tejszínhabbal, piskótával, málnazselével, málnaszemmel, pisztáciamorzsával és citromfűvel díszítjük. Tálalásig behűtjük a desszertet. Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése