"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. március 5., vasárnap

~ HORTHY KORMÁNYZÓNÉ POGÁCSÁJA ~

 
















Anyukám réges régi recepfüzete rejtette ezt a "pogácsa" receptet. Bár nem tudom miért pogácsa a neve, de, hogy kiokosodjak, utána jártam a dolognak. Ezt találtam róla...

Hogy Horthy Miklós a nép gyermeke volt-e, vagy a polgári életmód vonzásában élt, jól ábrázolja kedvenc ételeinek listája. Egy 2009-es árverésen bukkantak rá feleségének, Purgly Magdolnának receptfüzetére. Ebben főként egyszerű ételek szerepeltek, mint a halászlé vagy a szalontüdő. Azonban túlnyomórészt édességeket tartalmazott: számos felfújt, vajassütemény és torta receptjét jegyezte fel Horthyné. Purgly Magdolna receptfüzetét egyébként 140 ezres kikiáltási áron bocsátották árverésre 2009. november 7-én. Olyan történelmi jelentőséggel bír a feljegyzés, amely Horthy kedvenc ételeit tartalmazza, hogy rögtön védetté nyilvánították. In nomine Dei Horthyné Purgly Magdolna, Pola, 1910. február 1. – ez olvasható a füzet elején. A dátum egyben a gyűjtés kezdetét is jelenti. A füzet 308 receptet tartalmaz, melyek közt az első a párizsi szelet, utolsó pedig a rácsos kenyér. Érdekes fogása a receptkönyvnek a kormányzó kedvenc pogácsája, ami valójában inkább hasonlít egy édes bejglire.

Nagyon finom sütemény. Egy pohár tejjel, a legjobb uzsonna. 


Hozzávalók: 300 gr. liszt, 20 gr. friss élesztő, 100 ml. tej, 150 gr. vaj, 3 evőkanál porcukor, 2 tojás sárgája, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja. Töltelék: 200 gr. darált dió, 30 gr. keserű kakaópor, 200 gr. cukor, 3 tojás fehérje. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.



Az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a cukrot, a csipet sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a puha vajat, a tojások sárgáját és lágy kelt tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. Mikor megkelt, két részre osztjuk a tésztát és kinyújtjuk mindkettőt kb. 20x30 cm-es lapokra. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A diót ledaráljuk, majd hozzákeverjük a kakóport, a cukrot, kikeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tojásfehérje habját. A tölteléket felét a tészta egyik hosszanti részére csíkban betöltjük, majd feltekerjük, mint a rétest szokás. Így teszünk a másik tésztalappal is. Egy éles késsel kétujjnyi vastagra felvágjuk a tésztarudakat. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a süteményeket, majd lekenjük a maradék tojássárgájával. 










A sütőt előmelegítjük 175 °C-fokra, majd kb. 25 perc alatt szép pirosra megsütjük benne a pogácsákat. Sütés után rácsra tesszük a tepsit és kihűtjük. Tálaláskor kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Hideg tejet vagy tejeskávét kínálunk mellé.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése