"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. március 19., vasárnap

~ FÁNK GYÖNGY TORTA ~

 
















Vannak sütemények, amiket más formában is el lehet készíteni. Nagy divat mostanában torta szeleteket poharas desszertként elkészíteni, vagy desszerteket tortaformában megálmodni. Most ez történt a képviselőfánkkal is. Kicsit átalakult. Az íze és a hozzávalói nem változtak, csak a külleme. A tésztája begolyózott, a tejszínhabja lemaradt, a krémje pedig mascarponéval gazdagdott. Szóval ez egy összevissza torta lett. Viszont nagyon finom! 


Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 125 ml. víz, 50 ml. olaj, 75 gr. liszt, 1 csipet só, 1 kanál cukor. Krém: 600 ml tej, 2 tasak vaníliás puding por, 6 kanál cukor, 2 tojás, 250 gr. mascarpone, 1 káváskanál vanília esszencia, 1 kanál zselatin por, 50 ml. víz. Tálaláshoz: porcukor.


Először a tésztát készítjük el. A vizet kisebb lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat. Felforraljuk, majd beleszórjuk a lisztet és fakanállal állandóan kevergetve kemény tésztává pirítjuk az egészet. Akkor jó, ha elválik az edény falától a tészta és megfő a liszt benne. Kihűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Abszolút krémes anyagnak kell lennie. A kész tésztát nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire, apró, borsónyi gömböket nyomunk ki. Csak szólok, hogy két tepsinyi adag lesz belőle. Kicsit szórakoztató művelet...




180 C°-fokon, kb. 15-20 perc alatt halványra megsütjük a tésztát. Mikor megsültek a gyöngyök, egy tálba szórjuk őket. Előtte napon is elkészíthetjük, nem lesz semmi baja.




A krémhez megfőzzük a pudingot a szokásos módon, de amikor a pudingport kikeverjük egy kevés tejjel, akkor belekeverjük a tojások sárgáját is. A fehérjéket felverjük kemény habbá egy csipet sóval és még a forró, kész pudingba keverjük óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze. Kihűtjük. Amikor kihűlt a puding, belekeverjük a mascarponét és a vaníliát is. A zselatint a vízben elkeverjük és mikróban felmelegítjük. A végén ezt is a krémbe keverjük. Habosnak kell lennie. A torta összeállításához egy kapcsos tortaforma aljába szórjuk a fele mennyiségű tészta gyöngyöt, majd ráhalmozzuk a krémet. Simára elkenjük, majd jöhet a tetejére a másik fele tásztagyöngy is. 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni, vagy egy egész éjszakára. Tálaláskor meghintjük a torta tetejét porcukorral. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése