"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. február 3., péntek

~ ZSERBÓ ÍZŰ DARAGALUSKA DESSZERT ~

 












 


Ma egy finom tartalmas levest főztem, így kellett utána valami könnyed desszert. Mivel maradt dióm elég, gondoltam vele készítek valami finomságot. Sütni nem volt kedvem, ezért esett erre, a tejbegízes galuskára a választásom. Nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom! A pirított dió, a puha tejes galuska és csokoládémártás, nagyszerű egységet alkotott a tányérokon. Kóstold meg, biztos fog ízleni!


Hozzávalók 6 személynek: 1 liter tej, 180 gr. búzadara, 2 kanál liszt, 100 gr. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1/2 kanál vaj. Továbbá:1 bögre zsemlemorzsa, 2 kanál olaj, 1/2 bögre dió, 2 kanál porcukor a szóráshoz. Csokimártás: 4 kanál keserű kakaópor, 3 kanál porcukor, 3 kanál forró víz.


A tejben elkeverjük a búzadarát, a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót. Állandóan kevergetve, sűrű tejbegrízt főzünk belőle. A végén belekeverjük a vajat és a vaníliás cukrot is. Lefedve teljesen kihűtjük. Míg hűl a tejbegríz, addig megpirítjuk és megvágjuk a diót, a zsemlemorzsát pedig kevés olajon zsemleszínűre sütjük. A kihűlt masszából vizes kanalakkal galuskákat szaggatunk ki, majd megforgatjuk őket a pirult zsemlemorzsában.  A csokimázhoz a kakaóport, a cukrot és a forróvizet egy tálban csomómentesre kikeverjük. Tálaláskor megszórjuk a galuskákat a pirult dióval, a porcukorral és meglocsoljuk őket a csokimázzal. Langyosan tálaljuk.







2 megjegyzés:

  1. Zsemlemorzsa.... vajjal. A recept remek - ki is próbálom!

    VálaszTörlés
  2. Két változást eszközöltem... zs.morzsa vajban pirult, dió helyett héjától megszabadított pirított mandulát aprítottam. Mese finom, köszönjük, unokáim felvették a kedvencek listájára!

    VálaszTörlés