"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. február 26., vasárnap

~ DIÓSGUBA VANÍLIA SODÓVAL ~

 
















Egyre több süteményt vagy tortát álmodunk meg mostanában kehelyben, desszertként. Szerintem nagyon kreatív, bármi is alakul át ilyen formában. A mákos guba egy szuper desszert, diósan pedig zseniális. Főleg ha kap még társként egy selymes vanília mártást is. Ez olyan biztosíték kioldós...tényleg. Egy tipp még, hogy a diót mindenképp pirítsd meg hozzá! Nagyon finom!


Hozzávalók 4 személyre: 4 db szikkadt kifli, 1 bögre dió, 2 kanál porcukor, 1 bögre tej, 1 csipet só, 2 kanál cukor, 1 kanál vaj. Vanília sodó: 350 ml. tej, 3 tojás sárgája, 80 gr. cukor, 1 evőkanál étkezési kemnyítő, 1 mokkáskanál vanília esszencia.


A tejet felmelegítjük a cukorral, a vajjal és a csipet sóval. A kifliket felkarikázzuk és egy tálba szórjuk. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük, majd késes aprítóban ledaráljuk és hozzákeverjük a porcukrot. 1-2 kanállal félre teszünk belőle a díszítéshez. A kiflire ráöntjük forró tejet, és közé keverjük a darált porcukros diót, lazán összeforgatjuk. Míg hűl egy kicsit a diós kifli, addig elkészítjük a vanília sodót. A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliát és a keményítőt. Habverővel állandóan kevergetve puding szerű krémmé besűrítjük. Langyosra kihűtjük. Veszünk négy kelyhet, majd rétegezve lerakjuk bennük a diós kiflit és a vanília sodót. A tetejére szórunk egy kevés diómorzsát, majd behűtjük.  








1 megjegyzés: