"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. február 17., szerda

~ LUMPIA ~

 


 
 

 


 

 

 



A Lumpia egy Indonéz tavaszi tekercs, amit előszeretettel sütnek még a Fülöp-szigeteken, illetve a környező szigetvilágban. Egyszerű street-food étel, melyet az utcákon kínálnak a turistáknak, az oda érkező vendégeknek, de nagy fogyasztók, maguk a helyiek is. Nagy hagyománya van az esküvőkön, összejöveteleken, mint előétel, többféle töltelékkel betöltve. A papírvékony tésztába tekerik a különböző ízekben elkészült tölteléket, melyeket lehetnek zöldségesek, húsosak, vagy a tenger gyümölcsivel kombinálva. A megtöltött tésztahengereket ez után, forró olajban sütnek ki. Frissen, ropogósan, forrón az igazi, némi mártogatóval... Lássuk, hogyan készül.


Hozzávalók 12 darabhoz: 1 1/2 csésze liszt, 1/2 csésze víz, 1 mokkáskanál só. Töltelék: 1/2 fej káposzta, 1 sárgarépa, 150 gr. gomba, 3 kanál szezámmag, kevés aprított petrezselyem, 2 kanál olaj, só, őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma. Sütéshez: olaj.


Először összegyúrjuk a tésztához valókat, majd fóliával letakarva, 25 percet pihentetjük. 

 


 

Addig a káposztát V gyalunk szálasra legyaluljuk, a sárgarépát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

 


 

 Egy nagyobb serpenyőbe olajat forrósítunk és rádobjuk a zöldségeket. Erős tűzön pirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a a felaprított gombát és az átnyomott fokhagymát. Kevergetve lesütjük az egészet. Csak a végén fűszerezzük sóval és borssal.

 


 

A kész tölteléket tálba tesszük és kihűtjük.

 


 

A pihentetett tésztát lisztezett lapra tesszük és elosztjuk 12 darabra. 



Mindegyik tésztadarabot kinyújtjuk kb. kávés csészealj nagyságú körré. A lapok tetejét lekenjük olajjal és liszttel kissé meghintjük. 6-6 lapot teszünk egymásra. Tehát lesz két adag tésztánk.



Kinyújtjuk a rakott lapokat lapostányér nagyságúra. Egy nagyobb serpenyőt szárazon felforrósítunk és a kinyújtott tésztaköröket beletesszük. Mindkét tésztaoldalt 10-10 másodpercig! pirítjuk. Rögtön kivesszük őket és még forrón szétszedjük vékony, hártyavékony lapokká. Nem kell megijedni, szépen, óvatosan széthúzzuk egymásról őket. 


 


Így lesz 12 darab hajszálvékony, kerek lapunk. Elosztjuk a lapokon a tölteléket, szorosan feltekerjük, közben az oldalukat ráhajtjuk, hogy majd a töltelék ne tudjon kijönni belőlük. A végét kissé bevizezve a tésztának, zárjuk a hengereket.



Olajat forrósítunk egy serpenyőben és szép pirosra, ropogósra megsütjük benne a töltött tésztabatyukat. Itatóspapírra kiszedve, forrón tálaljuk valamilyen mártogatóval.


 
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése