"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. október 21., szerda

~ CITROMOS - MÁKOS MADÁRTEJ ~

 




 





 

Ha házi tojás, akkor biztos, hogy terítéken lesz a Madártej is. Ez valahogy szorosan összekapcsolódik nálam. Régen nagyanyámnak heti rendszerességgel megérkeztek a szomszéd tyúkok friss termékei, így ha tetszett, ha nem..., persze, hogy igen, madártejet lefetyeltünk a szomszéd kislánnyal. Mama hatalmas habnokedliket gyártott, egy szinte beterítette a csorbult, régi mélytányérokat, akkorák voltak. De jó is volt! Sose untuk meg... Ennek örömére, ma is madártej lesz, csak egy kis csavarral. Citrommal és mákkal ízesítve. A mákszemek az édes habban olyan roppanós pluszt adnak, amit érdemes kipróbálni...


Hozzávalók: 5 tojás, 1 liter tej, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 2 csapott kanál kukorica keményítő, 1 evőkanál mák, 1 kis kanál vanília esszencia.


A tojásokat megmossuk, megtöröljük és szétválasztjuk. Egy lábosba töltjük a tejet, hozzáadunk két kanállal a cukorból, majd forrásig melegítjük. A fehérjéket egy csipet sóval és két kanál cukorral kemény habbá felverjük, majd a végén hozzákeverjük a mákot is. Evőkanállal kiszaggatjuk egy tányérra a habgaluskákat, majd mikróban 800 watton egy perc alatt megfőzzük a habgaluskákat. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a citrom levét, a reszelt héját, egy csipet só, a vanília esszenciát és a kukoricakeményítőt. Kevés forró tejjel átkeverjük, majd állandó kevergetés mellett a forró tejbe keverjük. Besűrítjük, majd kissé kihűtjük. Szép desszertes kelyhekbe kiadagoljuk a madártejet, majd a tetejére ültetjük a mákos habokat. Behűtve tálaljuk.  



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése