"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. október 26., hétfő

~ CRUFFIN ~

 


 
 

 
 
 
 
 
 




Van egy kedvenc Japán gasztrobloggerem, aki úgy hívnak, hogy Hidamari. Ő, a Youtube csatornán adja közkinccsé a fantasztikus recept videóit. Amit eddig elkészítettem tőle, na az pont úgy sikerült, ahogy az nála látható. Precíz, pontos hozzávalók, aprólékos mozdulatok, tökéletes receptek. Mindezt háttérzene nélkül, csak a saját készítési zörejeivel. Egyedülálló. Még hallgatni is jó, nem hogy nézni. Na, szóval ez a hölgy felettébb ért a kelt tésztákhoz, az már bizonyos. Ez a leveles, ropogós, fátyolszerű péksütemény is bizonyítja, hogy tud a nő... Egyszerűen tökéletes remekmű. Egy pohár tejjel és mézzel...., te jó ég, de finom!

 

 Hozzávalók 8 cruffinhoz: 300 gr. liszt, 150 gr. meleg víz, 6 gr. por élesztő, 25 gr. cukor, 5 gr. só, 50 gr. vaj. Továbbá: 150 gr. vaj.

 

 A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a por élesztőt és a meleg vizet. A tálban nagyjából összeállítjuk a tésztát, majd gyúrótáblára tesszük, ott dolgozunk vele tovább. Sima tésztává gyúrjuk, majd amikor elválik a kezünktől a tészta, belegyúrjuk a vajat is. Először ragacsos massza lesz a hozzáadott vajtól, de ahogy gyúrjuk tovább a tésztát, egy szépen mindentől elváló rugalmas tészta lesz belőle. A kidolgozott tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

 


 Ekkor kiborítjuk  lisztezett alapra, finoman átgyúrjuk, majd elosztjuk 4 részre. A darabokat gombóccá formázzuk, majd egyenként kinyújtjuk őket kb. 15 x 40 cm csíkká, majd a csíkokat alaposan megkenjük puha vajjal. A vajazott tésztadarabokat szorosan feltekerjük.

 



Mikor feltekertük őket, egy éles késsel hosszában kettévágjuk. Szépen látszani fognak a vajas rétegek.

 


A félbevágott tésztarudakat vágásfelülettel felfelé csiga alakban feltekerjük. A kész csigákat egy muffin-sütő aljába belerakosgatjuk.

 


 

Letakarva a tepsit, még egy fél órát kelni hagyjuk a tésztát. Előmelegített sütőben, 190 °C-fokon, 25 perc alatt, pirosra kisütjük a crufinokat. Kihűtjük őket, majd úgy tálaljuk. Tejjel, mézzel fantasztikus reggeli!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése