"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. október 22., kedd

~ 3 POHARAS ALMÁS SÜTEMÉNY ~
















Bolgár tradicionális almás, ez a "poharas" torta. Bár tortának neveztem, de csakis olyan oknál fogva, hogy kerek formában sütöttem meg. Inkább a pitéhez húz névileg, de arra gondoltam, hogy ne legyen már olyan snassz kockában megmutatva, hanem inkább ilyen klasszikus háromszögben. Sokkal dekoratívabb és nem beszélve arról, hogy egy szelet belőle sokkal több, mint egy kocka. Ugyebár. Na, most megszólalt belőlem a haspók... Szóval ez az almás sütemény rendkívül hasonlít, a nálunk ismert "lusta asszony" réteséhez. Ezt is pont úgy kell szórni, ahogyan amazt. Mint " bolond a lisztet", tartja a mondás. Ehhez a recepthez sem kell egyetemi végzettség, még egy óvodás is bátran neki állhatna neki, az biztos. Ha elolvasod, látni fogod. Egyszerű és nagyszerű almás süti, percek alatt. Itt az alma-szezon, süssétek, süssétek!


Hozzávalók: 1 pohár liszt, 1 pohár búzadara, 1 pohár cukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 csipet só, 6 közepes alma, 1 citrom leve, 100 gr. tea vaj, 2-3 kanál barna cukor, 1 csipet fahéj.


A lisztet, a cukrot, a búzadarát, a sütőport és a csipet sót egy tálba szórjuk és alaposan összekeverjük. 




Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és azon nyomban ráfacsarjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. 






Veszünk egy közepes méretű kapcsos tortaformát, az alját vastagon kivajazzuk, majd a lisztes keverékből kimérünk egy pohárral és beleszórjuk. 




Megrakjuk a reszelt alma 1/3 részével, majd jöhet egy újabb pohár lisztes keverék, megint alma és ez így tovább, míg nem kapunk három-három réteget. 




Ha elkészültünk vele, a sütemény tetejére ráreszeljük a teavajat is. Mielőtt betoljuk a sütőbe, szórjuk meg egy kevés barna cukorral a tetejét. 






175 °C-fokon süssük meg kb. 45-50 perc alatt. Sütés után kihűtjük, majd szeletekben tálaljuk. El tudok képzelni mellé egy-egy gombóc vaníliafagylaltot is...





 

1 megjegyzés: