"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. szeptember 6., péntek

~ SZILVÁS MÁKOS SÜTEMÉNY ~


























  

 Ugyan nem most jöttem a tanyáról, de hullik a szilva a fáról... Érik, rekord sebességgel. Lehet vele sütni, aszalni, főzni és elrakni. Akár üvegbe, a fagyasztóba vagy szárazon, dobozba téve. Legfinomabb szerintem frissen, a süteménybe. Nem túl drága gyümölcs, főleg ha magunk szedhetjük a saját termést. Sokféleképpen sütöttem már szilvás süteményt, mind mind nagyon finom. Például pitének, rétesnek, morzsásnak, de kiváló kalácsban is. Most kevert tésztába került egy leheletnyi mákkal megspékelve. Nagyon finom, igazi nagymama féle jóság.


Hozzávalók egy kisebb tortához: 100 gr. puha tea vaj, 2 kanál olaj, 150 gr. cukor, 3 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 3 kanál szemes mák, 180 gr. liszt, 1 csipet só, 1/2 csomag sütőpor. Szóráshoz: 3 evőkanál barna cukor, 1 kávéskanál fahéj. Továbbá: 10-12 szem szilva, porcukor.


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjéket pedig a csipet sóval kemény habbá felverjük. A vajat megolvasztjuk, majd az olajjal együtt a sárga krémbe keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, majd beletesszük még a vaníliát, a citromlevet a reszelt héjat, valamint a szemes mákot is. Lazán összekeverjük az egészet. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy kb. 1.5 l űrtartalmú, kerek, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk és a masszát belesimítjuk. A tészta tetejét kirakjuk a felezett vagy negyedelt szilvával és megszórjuk a fahéjas barna cukorral. Előmelegített, 160 °C-fokossütőben kb. 45 perc alatt megsütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült e. Rácsra téve kihűtjük, majd langyosan szeleteljük. Tálaláskor porcukorral meghintjük a sütemény tetejét. Szilvakompóttal, lekvárral vagy vanília fagylalttal is kínálhatjuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése