"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. szeptember 8., vasárnap

~ CAPUNTI AL TONNO ~

















Capunti al tonno..., annyira jó a hangzása! Na, pont olyannyira finom is. Magyarul, elvileg tonhalas borsóhéj tészta, lenne, ha úgy hívnám, de most eredeti verzióban neveztem meg... Ugye, ugye, hogy jobban fest olaszul. Manapság olyan létszámra nőtt az olasz tésztafajták száma, hogy ember legyen a talpán, aki ne csodálkozna el, egy-egy üzletlánc tésztás polca előtt. És akkor nem is beszélek a kimondottan kis olasz boltokról, ahol aztán a tésztákon kívül, megannyi talján finomság megtalálható frissen és üdén. Sonkák, fűszerek, sajtok, szószok, tengeri herkentyűk és még sorolhatnám... Szóval, vettem egyszer ezt a tésztát, hogy majd megálmodok hozzá valami ragut... Most sikerült megálmodni. Halasan, paradicsomosan, parmezánosan. Tipikus talján cucc. Ízbomba kb. 20 perc alatt.


Hozzávalók 4-6 személyre: 500 gr. capunti tészta, 2 doboz jó minőségű paradicsomos tonhal konzerv, 2 doboz olajos tonhaltörzs, 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 6-8 szem fürtös paradicsom, 1 hámozott konzervparadicsom, 1/2 dl fehér bor, 2 evőkanál kapri bogyó, 1 csokor friss bazsalikom, 1 magozott chili paprika, só, őrölt fekete bors, reszelt pecorino sajt.


A tésztát bő, sós vízben feltesszük főni. Míg fő a tészta, addig egy serpenyőt felforrósítunk és a kibontott olajos hal olaját a serpenyőbe öntjük. Ha túl sok lenne, akkor csak a felét. Rádobjuk a felaprított hagymákat, a chili paprikát, a kapribogyót és a felkockázott paradicsomot. Erős tűzön, kevergetve kissé összesütjük az egészet. Ez után hozzáadjuk a paradicsomos tonhalat, az olajos tonhalat, a fele mennyiségű vágott bazsalikom levelet, a bort. Óvatosan kevergetve, hogy a hal ne nagyon törjön össze, hogy nagyobb darabokban maradjon, átkeverjük az egészet. Ízesítjük a ragut sóval és őrölt fekete borssal. Megvárjuk míg egyet rottyan, és máris lazán belekeverjük a kifőtt tésztát és egy marék reszelt pecotino sajtot. Tálra szedjük, tetejére bőven reszelünk a pecorino sajtból és forrón tálaljuk az ételt. Fehérbor illik hozzá....Nagyon finom.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése