"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. június 29., csütörtök

~ MÁLNÁS KRÉMTORTA ~
















Javában érik a málna és én minden évben megfogadom, hogy végre főzök belőle lekvárt... Igen ám, de ha az ára vetekszik az arany árával, akkor ez igen meggondolandó cselekedet. És nem is enné meg senki, mert ezek a baracklekvárhoz vannak hitelesítve... Szóval megnyugtattam háborgó lelkemet és arra a döntésre jutottam, hogy lekvár helyett, süteményt sütök belőle. Igen, úgy érzem ez volt a helyes döntés. Ehhez a sütihez elég is volt 30 deka málna, úgy hogy nem jutottam az eladósodottak listájára a drága gyümölcs miatt. A sütemény pedig finom és krémes lett, olyan "pudingos" jellegű, pont ahogy itthon is szeretik a málna fanyar ízével. És ha tálaláskor kap maga mellé egy gombóc vanília fagyit, na akkor jön el az igazi kánaán.


Hozzávalók a tésztához: 150 gr. liszt, 100 gr. hideg vaj, 50 gr. porcukor, 1 csipet só, 3 evőkanál tojáslé a felvert tojásból. Töltelék: 2 db. nagyobb tojás, 175 gr. tejföl, 1 dl. tej, 1 csomag vaníliás cukor, 80 gr. cukor, 1/2 citrom reszelt héja. Továbbá: 300 gr. gurulós málna, 1 púpos evőkanál kukorica keményítő. Tálaláshoz: porcukor, pár szem málna, esetleg vanília fagylalt.


Először a tésztát készítjük el. A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a porcukrot és a sót. A két tojást felütjük egy tálba, villával felkeverjük, majd 3 evőkanállal kivéve belőle, a tészta alapjához adjuk. A maradék tojást félre tesszük a töltelékhez. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva fél órára a mélyhűtőbe tesszük dermedni. Mikor a tészta lehűlt, akkor lisztezett gyúrólapon kerek, kb. 25 cm átmérőjű lapot nyújtunk belőle. Egy kerek, kapcsos torta forma alját vajjal kikenjük, majd liszttel meghintjük, és ebbe terítjük bele a kinyújtott tésztát. Úgy igazítsuk el, hogy a tésztának legyen egy kb. 2 cm-es pereme. Villával díszítsük meg a tészta szélét, hogy cakkos legyen. A málnát tegyük egy tálba, szórjuk rá a keményítőt és kanállal óvatosan forgassuk össze, hogy a málna ne nagyon törjön össze és mindenhol bevonja a keményítő. Az így előkészített málnát szórjuk a tésztára.




Ez után keverjük ki a tölteléket. A megmaradt felvert tojásokhoz adjuk hozzá a tejfölt, a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és egy habverővel keverjük teljesen simára. A kész öntetet, csurgassuk a málnára. Kissé rázogassuk meg, hogy mindenhol kitöltse az öntet a málnát.




A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra és tegyük be a süteményt sülni. Kb. 25-30 perc alatt "rezgősre" süssük meg. Egy fapálcikával azért ellenőrizzük, hogy valóban átsült e a tortánk. Hűtsük ki teljesen a süteményt, majd porcukorral megszórva, málnaszemekkel díszítve adjuk asztalra. 







2 megjegyzés:

  1. Ójaj, de gyönyörűséges tortát sütöttél! Rajongok a málnáért!! Én ma csak egy egyszerű málnás tejes pitét sütöttem, de ezt is imádom! Nekünk az idén rengeteg málna érik a kertben, még soha ilyen rengeteg nem volt. Minden héten főzök belőle lekvárt egy kisebb adaggal (attól függően mikor mennyi érik és mennyit nem bírunk megenni:)). Még most főztem először málna lekvárt, de valami isteni! Eddig nálam is a sárgabarack lekvár állt az első helyen - a lekvárok közül - de azt kell mondjam, hogy a málna lekvár vetekszik vele. :) Mindenképp készíts egyszer, szerintem az otthoniak is szeretni fogják. :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is rengeteg málna volt idén, nagyon örültem ennek a receptnek! :) Hogy tetszik az én málnásom? http://kincskeszito.weebly.com/blog

    VálaszTörlés