"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. június 26., péntek

~ EGYSZERŰ MÁKOS KALÁCS ~
















Tudom, nincs Karácsony és még elég messze is van, de mégis Mákos kalács sült a konyhámban... Már magam sem tudom, hogy mikor sütöttem utoljára kelt sütemény, főleg mákosat. Így éppen itt volt már az ideje. Úgy döntöttem, hogy most nem fonogatom meg csavargatom a tésztát, hanem egyszerűen feltekerem és beteszem őket a 
püspökkenyérformákba. Ettől olyan hétköznapi lesz. Szerintem. Hideg tejjel nagyszerű uzsonna vált belőle. Mivel a tésztájában nincs tojás, ezért rendkívül puha lett és nagyon könnyed. Csak úgy etette magát... Dióval, mogyoróval és kakaóval is remekül működik.


Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 3,5 dl langyos tej, 3 kanál cukor, 1 csipet só, 1/2 kocka friss élesztő, 2 kanál olaj. Töltelék: 25 dkg darált mák, 2-3 kanál porcukor, 2 evőkanál baracklekvár, 2-3 kanál forró tej, 1 csipet só, 1 csipet fahéj. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. 


A lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olajat és a langyos tejet. Rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha a tészta sima és hólyagos. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Míg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A mákhoz adjuk a tejet, a lekvárt, a porcukrot, a sót és a fahéjat. Sűrű masszát keverünk belőle. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és elfelezzük.




 Mindkét darab tésztát kinyújtjuk kb. 20 x 25 cm-es nagyságra és megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit szokás, majd áttesszük a kész tekercseket a püspökkenyér formákba. 




Letakarjuk őket, majd még egy jó fél órát kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra. A megkelt kalácsokat lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megsütjük őket a forró sütőben. A sütési idő kb. 20-25 perc. Langyosra hűlve tálaljuk, hideg tejjel vagy kakaóval...










3 megjegyzés:

  1. Jaj, de imádom!! Nálam ez bárhol, bármikor... :o)

    VálaszTörlés
  2. ezen a recept is arra a példa, hogy a baracklekvár minden sütibe isteni, ezért kell most sokat elraktározni :) Nekem ez a recept vált be amit itt találtam http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk

    VálaszTörlés
  3. Lehet hogy egyszerü...de nagyszerü, és Isteni finom. A mákos kalács jöhet egész évben, nem kell várni a Karácsonyig! Gyönyörü!!!

    VálaszTörlés