"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. június 14., vasárnap

~ SÁRKÁNY CSIRKE JÁZMIN RIZZSEL ~















 A hőségre való tekintettel, próbáltam ma olyan ételt elkészíteni, amivel kíméltem magamat is és a lakás hőfokát is. Ilyen melegben legjobb elkerülni a konyhát, de ha végképp éhes a család, akkor bizony ki kell találni valami egyszerű, de nagyszerű egy-tál ételt, ami pikk-pakk meg van... Persze nem egy instant levesre gondoltam, azt meghagyjuk a nyaralásra. Ilyenkor áldásos például, egy friss csirkemell! Gyorsan előkaptam a Thai receptes könyvemet, amiben rátaláltam erre a rafinált, de nem túl bonyolult ételre. Csípős, pikáns és nagyon finom. Aki szereti a Távol-kelet ízeit, annak bátran ajánlom kóstolásra!


Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 1/2 csésze liszt, 1/4 csésze kukorica keményítő, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, 1 teáskanál chili pehely, 1 teáskanál reszelt friss gyömbér, 1 teáskanál füstös fűszerpaprika, 1 kanál szójaszósz, olaj a sütéshez. Mártáshoz: 2 dundi újhagyma, 1 db. hegyes erős zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 kanál sűrű paradicsom krém, 1 kanál szója szósz, 1 teáskanál reszelt gyömbér,  2 kanál ketchup, chili pehely, só, őrölt fekete bors, 1 csipet barna cukor.


A húst laposabb, apró szeletekre felvágjuk és egy mélyebb tálba tesszük. A lisztet, a kukorica keményítőt, a sót, a borsot és a fűszerpaprikát összekeverjük. A tojást ráütjük a húsra, hozzáadjuk a gyömbért, a szójaszószt, a chili pelyhet és a lisztes keveréket. Alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha a ragacsos máz bevonja a csirkeszeleteket. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a csirkedarabokat pirosra sütjük benne. Ha megsültek a húscsíkok, akkor kiszedjük őket és melegen tartjuk. A visszamaradt olajban üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát és az átnyomott fokhagymát. A paprikát vékonyan  felszeleteljük, a paradicsomot kimagozzuk és felkockázzuk. Ezeket is hozzáadjuk a sülő hagymához. Mikor összepárolódtak, a végén belekeverjük a gyömbért, a szójaszószt, a paradicsompürét, a ketchupot, a chili pelyhet és a fűszereket / sót, borsot, barna cukrot/. Kevés vizet öntünk alá, majd sűrűre beforraljuk. A kész mártásba beleforgatjuk a ropogós csirke darabokat és egyet forralunk az ételen. Párolt jázmin rizsre halmozzuk a fűszeres csirkét, majd vágott zöldhagyma szárral megszórva adjuk asztalra. Finom!









1 megjegyzés:

  1. Imádom az ilyen ételeket! Csak az a baj, hogy nagyon soknál kell olyan fűszer, ami bizony nálam nem található itthon. De a Te recepted tökéletes, minden van itthon hozzá. :o)

    VálaszTörlés