"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. június 19., péntek

~ CSIRKE GYROS CSÍPŐS SZÓSSZAL ~
















A minap vásárolni voltunk és jártunkban-keltünkben megszólított minket egy török vendéglős : Helló! Ti még nem kóstoltátok meg Ali gyros-át, gyertek be egy falatra! Betértünk, illetve megálltunk a furcsa felkérésnek. Ali rögtön ott termett a piruló húsnyársa mellett, és az éles szablyájával máris nyesett nekünk az illatos hústömegből. Megkóstoltuk. És láss csodát, Ali egyáltalán nem volt elfogult a főztjét illetően, hiszen Isteni volt a hús puhasága és fűszerezése! Ettünk is a bisztrójában egy-egy gyrost, majd haza indulván megállapodtunk abban, hogy másnap otthon, megkíséreljük lekoppintani Ali titkos ízeit. Így is lett. Nyilván pont azt az ízt nem tudtam itthon produkálni, de íme itt van az Ali-féle gyros, csípős szósszal... És mindamellett, hogy nagyon finom, külön díjazom Ali üzletpolitikáját is.


Hozzávalók 4 személyre: 8 tortilla lap, 1 nagyobb csirkemell filé, 1 zacskó Barbeque fűszer keverék, 2-3 kanál olaj, 1 kávéskanál szárított chli pehely. Továbbá: saláta-mix, lila hagyma, uborka, koktél paradicsom. Csípős szósz: 5 evőkanál csípős ketchup, 2 evőkanál csípős paprika krém, 2 evőkanál sűrű paradicsomkrém, 2-3 evőkanál víz, füstös fűszerpaprika por, só, őrölt fekete bors, chili pehely, 1 csipet barna cukor, só.


A húst felkockázzuk, majd rászórjuk a fűszerkeveréket és kevés olajjal átkeverjük az egészet. 1 órát állni hagyjuk. Serpenyőben hirtelen kisütjük-megpirítjuk a húskockákat. Közben elkészítjük a sípős szószt. A ketchupot, a paprika és a paradicsomkrémet egy kisebb tálkába tesszük, hozzáadjuk a vizet, majd ízlésünknek megfelelően fűszerezzük a felsorolt alapanyagokkal. Alaposan kikeverjük a szószt. Tálalásnál salátát, húskockát, lila hagymát, uborkát teszünk a tortilla lapra, majd meglocsoljuk a rakományt a csípős szósszal. Feltekerjük a tortillát, majd először szalvétát, majd alufóliát tekerünk köré. Kézbe adva, máris fogyasztható...









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése