"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 8., szombat

TÚRÓS PAPUCS











Megleptem a családot reggel egy nagyon finom túrós péksüteménnyel. Ez most kimondottan jó esett mindenkinek. A teraszra odasütött nap, szint szikrázóan ontotta a melegét és a fényét. Végre itt a jó idő... Egy bögre friss tejjel hamar elfogyott, talán egy-két darab maradt délutánra. Nagyon finom puha a tésztája, a tölteléke pedig krémes, halvány citromos ízzel. Igazi reggelinek való...



Hozzávalók 15 darabhoz: 40 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/3 kocka friss élesztő, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál vaj vagy margarin.

Töltelék: 25 dkg túró, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, 1 csapott evőkanál búzadara.

Lekenéshez: 1 tojás sárgája.

Szóráshoz: 1 csomag vaníliás cukor.


Az élesztőt felfuttatjuk és a tészta többi hozzávalóiból, rugalmas, kelt tésztát dagasztunk. Olajjal átkenjük a tészta-labdát, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, vékony téglalappá, kb. 30x50 cm-es nagyságra kinyújtjuk a tésztát. A két szemben lévő csücskénél éles késsel vágatot metsszünk a kockákra. A tölteléket kikeverjük, majd egyenlően elosztjuk a tésztalapok közepén. 






A két csücsköt egymáson áthúzva kialakítjuk a papucsok formáját.






Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a papucsokat, majd tojássárgájával lekenjük őket és a vaníliás cukorral megszórjuk a túrótöltelékek tetejét. Előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a túrós péksütiket.







Illéskrisz Konyhája



5 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes ez az elkészítési mód. Imádom, ahogy az a rengeteg túró kikandikál a tésztából. Tökéletes reggeli, ilyen jó kis meglepetéseket én is nagyon tudnék díjazni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós, finom reggelitek volt! :) Nemrég megsütöttem a túrós rózsáidat is, nagyon finomak lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ma mi is debütáltunk! Végre a teraszon tudtunk reggelizni. Mert 1. sütött a nap, még nem volt ilyen hétvégénk, hogy kellemes, kiülős idő lett volna. 2. vettem végre napernyőt az eltörött helyett, ami úgy néz ki, beválik. Szóval akkor mindannyian a teraszon reggeliztünk. Jó kis meglepit készítettél! Én is varázsoltam "lepetést", csak még be kell írni a blogba. :-))

    VálaszTörlés
  4. A formázás nagyon ott van! Na jó a papucsok is jöhetnek :O

    VálaszTörlés
  5. De édik, és ezek a katicabogarak... :o)

    VálaszTörlés