"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. október 19., péntek

HÚSGOMBÓC, FEHÉRBOROS GOMBASZÓSSZAL ÉS SPAGETTIVEL













A múltkor olyan jól sült el az Olasz húsgombócos spagetti, hogy kicsit átvariálva elkészítettem a testvérét is, a gombás szószost. Egy kevés fehérbor, mustár és tejszín csodákra képes a gombával. A húsgombóc ugyan úgy készült, mint korábban, csak talán egy kicsit erősebb borsozással. Nagyon finom volt a trió így is, úgy hogy aki szereti a gombás dolgokat, annak bátran ajánlom ezt a főételt.


Hozzávalók a gombaszószhoz: 1/2 kg csiperke gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott evőkanál keményítő, 1,5 dl főzőtejszín, só, bors, kevés mustár, 1 csokor petrezselyem.



A gombát leöblítjük, majd vékony szeletekre felvágjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apró kockára felvágjuk és egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a bort a fűszereket és a fele aprított petrezselyemzöldet. Erős tűzön kevergetve addig sütjük-pároljuk a gombát, míg össze nem esik és meg nem fő. Ez pár perc. Közben a tejszínt kikeverjük a keményítővel. Mikor a gomba megpuhult, behabarjuk a tejszínnel és kevergetve besűrítjük a gombaszószt. Ha kell, még ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük a szószt sóval, borssal, mustárral...



Húsgombóc:  25-25 dkg sertés illetve marha darált hús, 1 tojás, 1/2 pohár zsemlemorzsa, 1 gerezd átnyomott fokhagyma, 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, só, őrölt bors, 1 db magozott és felaprított chili paprika.



A hozzávalókból masszát keverünk, majd diónyi gombócokat készítünk belőle. Kevés olajat forrósítunk, majd hirtelen átpirítjuk, megsütjük rajta a húsgombócokat. Ha kész, tálra szedjük és melegen tartjuk.


zben egy csomag spagettit kifőzünk és kevés olajjal áthúzzuk, hogy ne ragadjon össze. Melegen tartjuk. Mikor minden elkészült, a mártást rámerjük a spagettire, a tetejére ültetjük a húsgombócokat és egy kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk az ételt.










Illéskrisz Konyhája




14 megjegyzés:

  1. Odavagyok ezekért a húsgombócos ételeidért, annyira guszták!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!!! Már a múltkori húsgombóc is nagyon a kedvemre való volt, csak még nem került rá sor, de ez a változat még ínycsiklandozóbb. A képeket elnézve, még a gyomrom is elkezdett korogni, és jó nagyokat nyelek. Esetleg mehetnék ebédre???:)

    VálaszTörlés
  3. Én ezt húsgombóc nélkül is imádnám, az biztos!! A fiúk meg megennék a húsgombócokat, mert Ők a gombát nem szeretik annyira :)!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztára sikeredett ez az étel, amiben a finom fogás mellett a szép fotóid is közrejátszottak. Látom Te is szereted a gombát. Én is gombás spaghettit készítettem tegnapelőtt, de kivételesen hús nélkül, a második verzióban reszelt sajttal. Bár húsos vagyok, de így is finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endre!

      Köszönöm! Láttam Nálad is! Nagyon finomakat főzöl, figyellek egy ideje! :o)

      Törlés
  5. De gyönyörű fotó! Húsgombócot még sose variáltam gombás szósszal, de nagyon jó hangzik, főleg így fehérborosan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, tényleg. Ha szereted a gombát, akkor készítsd el. Csak a szósz gombával is működik! Köszi!

      Törlés
  6. Tényleg finom lehetett! :-)) Holnapra küldenél? Nincs kedvem főzni! :-)) Annyi más munka vár még rám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldeni nem tudok, de frissen tálalni azt igen, helyben...! Gizivel karöltve várlak! :o)

      Törlés
  7. Csodás a tálalásod megint. Finomságos. :o)

    VálaszTörlés
  8. Aleda!

    Köszönöm! Sajnos én is oda vagyok, képtelen vagyok csak 1/2 adagot enni belőle... :o)

    Gizikém!

    Várlak szeretettel! Ha jössz az M7-en Budapestre, Érdnél kanyarodj le! :o)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta!a tányérért meg egyenesen irigy vagyok!:)

    VálaszTörlés
  10. Kriszti, nagyon szepen es ugyesen varialtad a gombas szoszt, es a husgombocot a tetejen. En legtobbszor amikor feher boros gomba szoszt keszitek, szeretem kocka tesztaval talalni, de olyankor nem teszek bele hust, csak egy 'side dish'...nem tudom hogy mi ez magyarul. Guszta es finom, es a fotoid is mindig a legszebbek:)

    Most ninch ekezetek mert a lanyomeknal vagyok!

    VálaszTörlés