Ismeritek azt a grillázsos-szezámmagos-ropogós apró lapokat, melyeket a benzinkutak árulnak? Sajnos én igen, és nagyon is szeretem.
Ő az...
Régebben elmentettem egy receptet hozzá, illetve valami hasonlót, és most a napokban a kezem ügyébe került a sajtcédulája. Mire nem jó egy polc-rendrakás, ugyebár?! Szóval követve a cédulán olvasható, tőmondatokban leírtakat, eme finom ropogós tallérok sültek ki belőle... Nem pont olyan mint az eredeti, nem olyan kemény, de annál finomabb ízű, igazi "rájárok a tálra" c. nassolni való.
Ő az...
Régebben elmentettem egy receptet hozzá, illetve valami hasonlót, és most a napokban a kezem ügyébe került a sajtcédulája. Mire nem jó egy polc-rendrakás, ugyebár?! Szóval követve a cédulán olvasható, tőmondatokban leírtakat, eme finom ropogós tallérok sültek ki belőle... Nem pont olyan mint az eredeti, nem olyan kemény, de annál finomabb ízű, igazi "rájárok a tálra" c. nassolni való.
Hozzávalók 16-18 tallérhoz: 1 tojás fehérje, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg barna cukor, csipet só, 9 dkg szezámmag. Kevés olaj a kanál mártogatásához.
Először a szezámmagot pirítjuk meg. Teflon serpenyőbe szórjuk a szezámmagot, majd állandóan keverget, szárazon arany barnára pirítjuk. Vigyázzunk mert nagyon hamar megpirulnak! Nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Ha megpirult, kihűtjük. A tojás fehérjéhez adjuk a vajat a cukrot a lisztet és a csipet sót, majd habosra keverjük az egészet. Ezután beleszórjuk a masszába a pirított szezámot, és elkeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, majd diónyi halmokat rakunk a szezámos masszából. Olajos kanál hátuljával, szép sima körökké kenjük a masszát, majd 170 C-os sütőben, 8-10 perc alatt arany színűre sütjük a szezámos tallérokat. Még melegen egy éles késsel leválasztjuk a lapokat a papírról és tányérra szedjük őket száradni. Mikor kihűltek, finom ropogós tallérok lesznek. Nagyon fincsi, nem túl édes ropogtatni valók!
Illéskrisz Konyhája
Remek ötlet! Mi is szeretjük és ez gusztább is mint a bolti :)
VálaszTörlésMás mint a bolti, de ez is nagyon finom! Szemvillanás alatt elfogyott. legközelebb dupla adagból sütöm...
TörlésPont szezámmag lázban égünk mostanában, mindenre szórunk, amire csak lehet! Már vittem is a recit :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, remélem nektek is fog ízleni!
TörlésNálunk madáreleség névre hallgat :), és vegyesen szoktam beletenni aprított diót, mandulát, szezámmagot, tökmagot, és ami még van itthon. :-)
VálaszTörlésDe én nem sütöm sütőben, hanem serpenyőben karamellizálom a cukrot, beletetszem a magokat, meg ami még kell, és sütőpapírra adagolom.
Na majd kipróbálom ezt a sütős megoldást is. .-)
Én nem ismererem a benzinkutas fajtát,de ez szuperül néz ki:) Fincsi kis ropogtatnivaló.
VálaszTörlésZita!
VálaszTörlésÚgy is biztos finom, sőt, az jobban is hasonlít az igazira...Na, ezt meg majd én fogom kipróbálni! :O)))
Trollanyu!
Szerencséd, hogy nem ismered...Ha szereted az égetett cukros cuccokat, akkor ez biztos kedvenc lesz! :o)))
Még soha nem vettem, de most ezt szívesen megkóstolnám. Nagyon szeretem a szezámmagot, főleg barna cukorral megkaramellizálva, de ki sem merem próbálni ezt a receptet, mert akkor a diétámnak vége..)))
VálaszTörlésNagyon finom tallérok, én simán a karamellhez keverem és vajazott vagy olajozott üvegtálra szétterítem, kis téglalapokra vágom. Ebből sütés lesz, már látom a közeli jövőt :D
VálaszTörlésNahát, én ezt mindig keleti boltokban szoktam látni, úgy hittem, h ez tipikus arab édesség...heh, a nagy francokat, ez tipikusan benzinkutas édesség :D
VálaszTörlésVégeredményben tök mindegy, mert marha jól néz ki! Látszik, h nagyon addiktív :D
Gizi!
VálaszTörlésKettőt én is ettem...Nem dőlt össze a világ! :o)))
Vicuska!
Igen, most olvastam Zitánál, hogy ő is úgy készíti. Legközelebb ki próbálom. Szerintem úgy még ropogósabb!
Adél!
Hát ez jó!! :o))) Benzinkutas édesség...De tényleg, én ott vettem először. Azóta sok helyen van, tán még az Auchan-ban is láttam...
Nem ismerem a benzinkúton kaphatót, de ez tetszik. Bár nem igazán szoktam ilyesmit rágcsálni, de szívesen megkóstolnám. A fotók is nagyon jól sikerültek róla. :-)
VálaszTörlésEzt elkészítem, nagyon tetszik!
VálaszTörlés