Már régen elterveztem, hogy kipróbálom ezt a finom péksüteményt. Pár blogon már kacsintott rám a csíkos külsejével és minduntalan alkalommal elcsábultam tőle. Viszonylag átlagos kelt tészta recept, ám a cukor mennyisége, először meghökkentett egy pillanatra, mert első olvasásra, nekem egy kicsit soknak tűnt. Én a kalács tésztájába is, ennél jóval kevesebbet használok. No mindegy, végül nem tértem el a megadott recepttől, pont úgy méricskéltem, ahogy ott leírták. A könnyű, rugalmas, puha tésztával élvezet volt dolgozni. Rengeteg kelt tésztát készítettem már, ilyen-olyan formában, de meg kell állapítsam, hogy ez is nagyon finom! Nem hiába, szokták mondani, hogy : "Jó pap is holtig tanul..." Forrás innen, de azért bemásolom a receptet ide is...
Hozzávalók:
- 230 g meleg víz
- 1 tojás
- 1 tk só
- 500 g kenyérliszt BL-80
- 8 g vanília pudingpor
- 20 g tejpor
- 10 g szárított élesztő
- 100 g kristálycukor
- 75 g olvasztott vaj
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
Mexikói díszítés:
- 50 g puha vaj
- 20 g porcukor
- 45 g finomliszt
- A lisztet összeszitáljuk a vanília pudingporral és a tejporral.
- A hozzávalókat -a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Dagasztás-kelesztés programot választjuk. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 db kb. 100g-os labdacsokra osztjuk és letakarva 10 percet kelesztjük.
- A tésztagolyót ovális lappá nyújtjuk, keskenyebb részénél fogva feltekerjük, úgy hogy a hajtás vége alul maradjon. Sarkait összecsípjük és alányomjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Letakarva 45 percig kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
- Elkészítjük a mexikói díszítést: kikeverjük a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltjük.
- Egy tojást villával lazán felverünk és lekenjük vele a bucikat. Szezámmagot szórunk a tetejükre.
- A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomunk mindegyikre.
Én gőzös sütőben sütöm a középső sütősínen. A recept szerint 12 perc, nálam tovább csücsülnek a hagyományos gázsütőben, hogy szép aranybarnák legyenek. Rácson hagyjuk hűlni a molnárkákat.
ILLÉSKRISZ KONYHÁJA
Maravilloso pan lucen perfectos son una delicia al paladar,una receta que haré pronto es original y un verdadero manjar,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRosita!
VálaszTörlésGracias por sus amables palabras, me alegro de que, como este pastel! ¿Qué clase de honor para mí escribir esa distancia. ¡Gracias!
Nagyon jól néznek ki ezek a molnárkák:) A képeid is csodásak, mint mindig.
VálaszTörléshát első ránézésre sósnak gondoltam. asszem a szezám miatt. néztem is nagyot, mikor a sok cukrot írtad, de még mindig nem vettem a lapot, hogy ez édes. csak mikor látom, hogy puding.....nahát.
VálaszTörléstudod mit? ha már puding, aminek próbája az evés, akkor ezt ki fogom próbálni.
Nagyon guszták!
VálaszTörlésNagyon guszták lettek! Érdekes, hogy a tésztába tejpor és pudingpor is kell, kíváncsivá tettél, ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésÉn is sósnak gondoltam! :) Nagyon jó, mint mindig!!!
VálaszTörlésMég nem is hallottam eddig ilyenről, de finom lehet:)
VálaszTörlésNagyon guszta!! Most sajnos édeset nem eszünk, de mentem a receptet, és megfogom én is sütni.
VálaszTörlésTrollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm kedves vagy! A fotókkal meg állandóan bíbelődök, hogy szépne sikerüljenek... :o)
4Gyerek!
Csak ajánlani tudom, mert nagyon finom! Igazi reggeli kalács. Pont jó az édessége, pedig azt hittem, hogy sok lesz benne a cukor. A tetjén azok a csíkok pedig ropogósra sülnek... Érdemes megsütni!
Ottis!
Köszi! :o))
Nankka!
Süssd meg, biztos fog ízleni! :o))
Bence/Emőke!
Köszi! :o))
Kati!
Bizony, nagyon finom! :o)
Gizi!
Csak nem fogyókúra? Én visszafogom magam egy kicsit, de ezt megkóstoltam. Muszály volt. Sajnos nagyon finom...
Nagyon kis szépek!:)
VálaszTörlésAmíg el nem olvastam valami sós kis bucira gondoltam, de így még jobban hangzik, és ahogy kinéz! Gyönyörűek és nagyon gusztusosak! :)
VálaszTörlésRoza!
VálaszTörlésKöszönöm!
Barbi!
Köszönöm! Igen, sokan nézték sósnak, pedig egy mesés édes buci! :o)))
Szuperrr!!!
VálaszTörlésVicuska!
VálaszTörlésKöszönömmmm! :o))
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésMost készítem. Csak annyit jegyeznék meg, hogy az olvasztott vaj leírás szerint hozzátétele a gépbe nem szerencsés...lesz mit takarítanom.
VálaszTörlés