"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. június 3., péntek

TÖLTÖTT KARALÁBÉ















Tavasszal, mikor még igen zsenge a karalábé, akkor szoktam hagyomány szerűen elkészíteni a töltött karalábét. Hamar megpuhul, és zsenge íze, jól harmonizál a csirke húsával. Nagyon finom, egy tál étel, tejföllel-tejszínnel készítve a legjobb...Még a finnyás nagy fiam is megevett belőle egy jó nagy tányért...



Hozzávalók: 5-6 db zsenge karalábé, 1/2 kg csirkemell filé, 1 kisebb fej hagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 marék rizs, só, bors, 1 leveskocka, 2-2 dl tejföl és tejszín, 2-3 evőkanál liszt.



A karalábékat megpucoljuk, kisebb zsenge leveleit félre tesszük, majd karalábé vájóval, a közepüket kivájjuk, ügyelve arra, hogy nehogy kilyukasszuk a karalábék alját. A kivájt karalábé darabokat félre tesszük, a zsenge leveleit pedig vékony csíkokra felvágjuk. A csirke mellet ledaráljuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a tojást, a megmosott rizst, a vágott petrezselyem felét, majd  ízesítjük sóval és az őrölt borssal. Alaposan kikevert masszát készítünk belőle. A húskrémet beletöltjük a karalábék üregeibe, majd betesszük őket egy lábosba. Köré szórjuk a karalábé darabkákat, és  felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Rámorzsoljuk a leveskockát, rászórjuk a csíkokra vágott leveleket és megsózzuk. Fedő alatt, lassú főzéssel, puhára pároljuk az ételt. Közben a tejszínt, a tejfölt, és a lisztet össze keverjük. Ha megfőttek a karalábék, kivesszük őket a léből, majd a habarással behabarjuk az ételt. Összeforraljuk az egészet, majd vissza tesszük a töltött karalábékat a lábosba. A maradék petrezselyemmel meghintve, forrón  tálaljuk.







3 megjegyzés:

  1. Csudaszép, receptet vittem.:)

    VálaszTörlés
  2. A férjem kedvenc főzeléke a tök után, és én is imádom, csak a nagylányom kivétel. Hasonlóan készítem, már máshol is hallottam, hogy a leveleit is bátran használjuk és ki is fogom próbálni! Gyönyörűen fotóztad, nagyon megkívántam! :D

    VálaszTörlés
  3. Kati!

    Köszönöm! Remélem fog ízleni!!

    Barbi!

    Nyugodtan használd fel a zsenge leveleit, ízesebb tőle az étel! Köszi!

    VálaszTörlés