"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. március 13., kedd

~ SÁRGARÉPALEKVÁR ~
















Húsvétra egy kis nyalánkság... Nem csak a sárgabaracklekvár a legjobb a lekvárfőzéshez, hanem ilyenkor kora tavasszal a sárgarépa is. Pompás narancssárga színével szinte idevarázsolja nekünk a tavaszt. Végre vége a szürke, borongós télnek és sütkérezhetünk a napfény szikrázó sugaraiban. Lassan eljön a kereszténység második legszebb ünnepe a Húsvét. Mi nagyon szeretjük. Elő lehet szedni a sonkafőző bödönt, lehet pingálni a kifújt tojásokat, keresgélni a húsvéti receptek között és főzni egy csuda finom répalekvárt. Milyen jó lesz majd a vajjal megkent fonott kalácshoz. Alig várom! Szóval, főzzetek lekvárt sárgarépából! Ki ne hagyjátok! Finom!


Hozzávalók 4 kisebb üveghez: 750 gr. sárgarépa, 400 gr. kristálycukor, 2 citrom leve, 1 narancs leve, 3-4 evőkanál víz.


A sárgarépát meghámozzuk majd 50 gr.- ot sajtreszelőn lereszelünk belőle és félre tesszük, a többit pedig felkarikázzuk. Egy magasabb falú lábosba szórjuk a sárgarépát, hozzáadjuk a pár kanál vizet, majd fedő alatt, lassú tűzön vaj puhára pároljuk. Míg párolódik a sárgarépa, addig a citrusok levét kifacsarjuk és átszűrjük. Mikor a sárgarépa megpuhult, botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a citrusok levét és a cukrot. Elkeverjük, majd félig lefedve, mert pöfékel, lassú tűzön főzzük kb. 20-30 percet. Ez alatt néha megkevergetjük. A végén hozzáadjuk a félretett reszelt répát is. Mikor láthatóan vesztett a nedvességéből és besűrűsödött a lekvárunk, akkor tiszta üvegekbe töltjük és szorosan lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Vajas kaláccsal adjuk asztalra.






2018. március 10., szombat

~ 4 EMELET BOLDOGSÁG ~












A nevében is benne van a lényeg, négy emeletnyi boldogság. Selymesen krémes gesztenyés sütemény, sütés nélkül. Csak úgy elolvad az ember szájában. Elég régi és ismert receptúra, amit még Anya is leírt a kis receptes füzetébe. Eredetileg túróval készül a gesztenye helyett, de mivel friss túróm nem volt itthon csak gesztenyém, így egy kis csavarral, de elkészült. Konkrétan 20 perc alatt lerétegeztem, utána mehetett máris a hűtőbe dermedni. Ez nem egy nagy adag, mondjuk úgy 4-5 felnőtt belakmározhat belőle. Ha nagyobb mennyiség kell, akkor duplázni kell a mennyiségeket.


Hozzávalók egy kb. 20 x 20 cm-es tálhoz: kb. 16 db babapiskóta, 1/2 bögre tej, 1 kiskanál vanília esszencia. Gesztenye réteg: 250 gr. gesztenyemassza, 80 gr. puha vaj, 2 evőkanál rum, 3 evőkanál porcukor. Puding réteg: 1 csomag Oetker vanília puding, 4 dl. tej, 2-3 evőkanál cukor, 1 csipet só. Fehér réteg: 250 gr, mascarpone, 200 gr. tejszín, 2 kanál porcukor.


A babapiskótákat megforgatjuk a vaníliával ízesített tejben, majd lerakjuk a tál aljába.




A gesztenyemasszát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a porcukrot és a rumot. Elektromos mixerrel krémesre keverjük. A kész gesztenyekrémet a tálban lévő piskótára kenjük. 




A pudingot sűrűre megfőzzük a tejben a cukorral és a csipet sóval, majd néhányszor megkevergetve, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, langyosra kihűtjük. A kihűlt, és már nem forró pudingot a gesztenyekrémre kenjük. Megvárjuk míg egy kissé megdermed a puding és csak utána tesszük rá az utolsó réteget.




Végezetül a tejszínt felverjük kemény habnak, óvatosan beleforgatjuk a cukorral felhabosított mascarpone krémbe, és ezt a fehér réteget is a süteményre kenjük. Tetejét kanállal felborzoljuk, majd mehet a hűtőbe tovább dermedni. Kb. 1 óra alatt megszilárdul az összes réteg és utána máris tálalhatjuk. Felkockázva kínáljuk.




2018. március 4., vasárnap

~ MANTOVAI HÚSTEKERCS ~














Kedvenc szakácskönyv-sorozatom a Lajos Mari - Hemző Károly szerzőpáros által kiadott receptgyűjtemény. Anyukám és én is összegyűjtöttük a könyveket, így duplán meg van a sorozat. Az emléke miatt nem válok meg tőle, mert tudom, hogy olyan lelkesen gyűjtögette... Remek receptek, szép fotók és egyszerű leírások tarkítják a több részből álló könyvsorozatot. A mai ebédhez a Húsételek c. példányt vettem elő és főztem meg belőle, a Mantovai hústekercset. Pikáns, ízes és szaftos húsétel, karajból. Párolt rizzsel tálaltam egy kevés savanyúsággal. 


Hozzávalók: 8 szelet karaj, 8 vékony szelet Bajor sonka vagy Mortadella, 100 gr. túró, 4 db. Mackó sajt, 8 vékony szelet Pannónia sajt, 2 dl. rozé bor, 2 dl víz, 1 Maggi leveskocka, 100 gr. sűrített paradicsompüré, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 50 gr. vaj, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és őrölt fekete bors.

A karajszeleteket kiklopfoljuk majd sózzuk és borsozzuk. Mindegyik hússzeletre teszünk egy-egy szelet sonkát, elkent túrós sajtkrémet és Pannónia sajtot.




A karajszeleteket szorosan feltekerjük és megtűzzük egy bambuszpálcikával.




Egy magasabb falú teflon serpenyőben felhevítjük a vajat és hozzáadjuk az olajat is. A hústekercseket beletesszük a forró zsiradékba, majd megfordítva, minden oldalát előpirítjuk benne. Mikor körben megpirultak a hústekercsek, akkor hozzáadjuk a bort, a vizet, és a paradicsompürében elmorzsolt leveskockát is.






 Óvatosan átkeverjük a mártást a hús alatt, majd lefedjük és puhára megpároljuk az egészet. Tálaláskor megszórjuk a hústekercsek tetejét egy kevés vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk a párolt rizsköret mellé. Nagyon finom és laktató húsétel.








2018. február 25., vasárnap

~ GŐZGOMBÓC ~










Nem feltétlen kell elmenni síelni, hogy együnk egy jó gőzgombócot... Bár tagadhatatlan, hogy két csúszás között, szikrázó napsütésben, Ausztria lankáin, a Hütte teraszán, nem boldogság elmajszolni, egy hatalmas nagy gőzgombócot, ami szinte elsüllyed a vaníliamártásban mákkal a tetején... Gondolom ismerős érzés, meg van mindenkinek, miről is beszélek. Annak persze külön fílingje van. Nyüzsgő éttermek, amik délidőben megtelnek a pirospozsgás arcú, félig kigombolt sícuccos, transzformersz léptekkel közlekedő emberekkel. No lám, máris felvázoltam egy idilli körképet egy osztrák hüttéről. A legkedveltebb desszertnek számít ott a Gőzgombóc. Általában szilvalekvárral töltik, de ettem már töltelék nélkülit is. Egyébként az is pont olyan finom volt. Szóval, aki nem jár sí-akrobatikázni, annak itt ez a recept, hogy otthon is gond nélkül elkészíthesse a maga gőzgombócát. Egy egyszerű kelt tészta, lekvárral megtöltve és gőzben készre párolva. Mennyei!


Hozzávalók 5 közepes méretű gombóchoz: 280 gr. liszt, 175 ml langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 2 kanál porcukor, 1/4 mokkáskanál só, 1 kávéskanál puha vaj, 1 tojás sárgája. Vanília mártás: 2 kanál porcukor, 2 tojás sárgája, 1 kanál liszt, 4 dl. tej, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Szóráshoz: darált, cukros mák.

A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha már szép "hólyagos" a tészta és elválik a kezünktől, akkor sima gombóccá sodorjuk, liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.




Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk és elosztjuk 5 egyenlő részre. Gombócokat formázunk belőlük és letakarva, még 15 percet pihentetjük. 




Mikor letelt a a pihenőidő, akkor sodrófával kis kőrré kinyújtjuk a tésztagombócokat és mindegyik közepére teszünk egy-egy kiskanál sűrű szilvalekvárt.




 Óvatosan, hogy a töltelék ne jöjjön ki, először összecsippentjük a tésztaszéleket, majd gombóccá sodorjuk mindet. Egy nagy fazékban kevés vizet forralunk, ráteszünk egy szűrőbetétet, vagy egy fröccsenésgátló szitát. A gombócokat kis sütőpapírdarabkákra tesszük és papírostól a szitára helyezzük őket. Egy nagy fém salátástállal lefedjük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot a lábas alatt. Kb.15 percig gőzöljük így a gombócokat. Míg főnek a gombócok, addig elkészítjük a vaníliamártást is. Egy kisebb lábosban habosra keverjük a tojássárgájákat a porcukorral, hozzáadjuk a csipet sót, a vanília esszenciát és kevergetve hozzáfolyatjuk a langyos tejet is, amelyben elkevertük a kanálka lisztet. Gyenge láng felett, állandóan kevergetve, sűrű mártást főzünk belőle. Tálaláskor a gombócokra öntünk a mártásból, és megszórjuk a tetejüket egy kevés cukros, darált mákkal. Melegen tálaljuk.






2018. február 23., péntek

~ KÓKUSZJOGHURT ÁFONYÁVAL ~












Nem tudom elégszer elmondani, hogy IMÁDOM az ÁFONYÁT... Ha nem lenne olyan marha drága, szerintem kilószámra enném nap mint nap. Annyiféle felhasználási lehetősége van, hogy szinte megszámlálhatatlan. Jóban van a joghurtokkal, a csokoládéval, a piskótával és a selymes krémekkel. Szóval igen változatos a paletta ahol élvezhetjük az ízét. Gyönyörű színével viszi a pálmát a gyümölcsök között. Legalábbis nálam. Kedvenc bevásárlómban, a Lidl-ben, akcióssá vált, így gyorsan vettem belőle pár dobozkával. Reggel összedobtam vele ezt a poharas desszertet, így amikor este fáradtan beestem az ajtón, első utam a hűtőhöz vezethetett. A kényelmes fotel máris elnyelt engem, én meg az áfonyás desszertemet... Isteni volt.


Hozzávalók: 250 gr. friss áfonya, 1/2 Bio citrom lereszelt héja és leve, ízlés szerint porcukor / 2-3 evőkanál /, 1 kávéskanál porzselatin + 4 evőkanál víz. Joghurtkrémhez: 450 gr. sűrű görög joghurt, 2-3 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál por zselatin + 4 evőkanál víz, ízlés szerint porcukor / 3-4 evőkanál /. Díszítéshez: áfonya, kókuszreszelék.


Először a porzselatinokat áztatjuk be két kis külön pohárba, hogy legyen idejük megduzzadni. Az áfonyát leöblítjük és egy pár szemet félretéve a díszítéshez, a maradékot bot mixerrel pürésítjük. A gyümölcspüréhez adjuk a citrom levét, reszelt héját, valamint az ízlésünknek megfelelő mennyiségű porcukrot és a megáztatott és mikróban felmelegített zselatint. Elkeverjük és kiadagoljuk 4 borospohár vagy kehely aljába. A poharakat betesszük 10-15 percre a mélyhűtőbe, hogy megdermedjenek. A szoba hőmérsékletű /nem hűtött !/ görög joghurtot tálba öntjük, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, az ízlés szerinti porcukrot és megázott, majd mikróban felmelegített zselatint is. Elkeverjük. Mikor a gyümölcspüré kissé megdermedt, rákanalazzuk a tetejére a kókuszos joghurtot és visszatesszük a poharakat a sima hűtőbe a teljes dermedésig. Tálaláskor áfonyát szórunk a desszertek tetejére és szórunk rá egy kevés kókuszt. Hűvösen tálaljuk.





2018. február 20., kedd

~ KÓKUSZTALLÉR ~













Villámgyors édesség kókusszal és egy kevés csokoládéval. Remek tojásfehérje mentő recept, hiszen ha marad két árva tojásfehérjénk és nem akarjuk betenni a mélyhűtőbe, akkor máris neki állhatunk ennek a frankó receptnek. Bár én direktbe csináltam, így a két sárgája ment a panírozáshoz. Ebből az adagból 20-22 db. kókusztallér jön ki. Finom, ropogós kekszféleség uzsonnára vagy a tízórais dobozba. Pár szem tallérral és egy pohár tejjel jól is lakhatunk máris. Ha nagyon egészségesen akarjuk fogyasztani, akkor a porcukrot helyettesítjük megfelelő adag édesítőszerrel is. Nálunk pillanatok alatt elfogyott.


Hozzávalók: 200 gr. kókuszreszelék, 2 db. tojásfehérje, 80 gr. porcukor, 2 evőkanál tejpor, 1/4 mokkáskanál só. Mázhoz: 100 gr. keserű csokoládé.

A kókuszt tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a tojás fehérjéket, a porcukrot, a tejport és a sót. Kézzel, vizes homok állagúra gyúrjuk. 




Veszünk egy gyúrótáblát és rászórjuk a kókuszt. Sodrófával ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk-formázzuk, majd egy közepes kb. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk belőle a tallérokat. 




A kész tallérokat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített, kb. 180 °C-fokos sütőben pirulásig sütjük. 




Míg sülnek a tallérok, addig a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és melegen tartjuk. A megsült és egy kissé kihűlt tallérok talpát megmártjuk az olvadt csokoládéban, majd csokival felfelé lerakosgatjuk őket. 




Hideg helyen megdermesztjük, hogy a csoki megszilárduljon rajta. Fémdobozban tároljuk.... már ha marad belőle egyáltalán...