"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. augusztus 18., vasárnap

~ PROFITEROL ~

 
















A legfinomabb desszertek egyike. Csodálkoztam, hogy még nincs fent a receptjeim között. Gyorsan pótoltam. Kissé macerás, de megéri elkészíteni. Nagyon remek összhang. 

Hozzávalók a tésztához: 250 ml víz, 125 ml tej, 120 gr vaj, 1 kanál cukor, 1 csipet só, 6 tojás, 260 gr liszt.

Krém: 500 ml tej, 40 gr. kukorica keményítő, 3 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 70 gr. cukor, 250 ml tejszín.

Csokoládémáz: 250 ml tej, 225 gr étcsoki, 2 lap zselatin.


A vizet, a tejet, a cukrot és a sót egy lábosba töltjük és felforraljuk. Kevergetve hozzáadjuk a lisztet, csomómentere keverjük és addig főzzük amíg elválik az edény falától. Kihűtjük. Habverővel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Sima végű habzsákba teszük a tésztát, majd sütőpapíros tepsire diónyi halmokat nyomunk. Felvert tojásal lekenjük a tetejüket, majd 180 C° fokos sütőben pirosra sütjük benne a fánkokat. Rácson hagyjuk lehűlni. Elkészítjük a krémet. A tej 3/4 részét felfőzzük. A maradék tejben elkeverjük a sárgájákat, a keményítőt, a kétféle cukrot. Ezzel a keverékkel, besűrítjük a forró tejet. Puding állagúnak kell lennie. Lefedve kihűtjük a krémet. A tejszínt felverjük és a kihűlt krémbe lazán belekeverjük. Habzsákba tesszük a hideg krémet. A fánkok alján késsel kis lyukat készítünk és betöltjük a krémmel. A tejszínt összemelegítjük a csokoládéval, beletesszük a zselatin lapot, hogy feloldódjon benne. A fánkok tetejét megmártjuk a csokiban. Díszítésként aprított pisztáciával megszórjuk. Tálalásig hűvös helyen tartjuk. 








2024. augusztus 11., vasárnap

~ PASTA VONGOLE ~

 


















Nem kell már a tengerhez utazni, hogy együnk egy finom kagylós tésztát, mert itthon is kapunk friss kagylót vagy bármilyen tengeri herkentyűt. A Lidl remek ötlete volt, hogy némelyik boltjába üzembe helyezett egy egy mélyhűtőládát, ahol szortírozva kaphatóak kilóra a különféle tengeri herkentyűk. Rákok, kagylók, halak... Lapáttal annyit veszel, ami neked kell. Szerintem jó dolog, és lehet otthon kísérletezni a tengeri fogásokkal. Már aki bevállalós eme téren. Régóta piszkálta a fantáziámat a vongole kagyló, így azt vettem ma. 20 perces étel, hamar megvan, nagyon finom, szóval kóstold meg!


Hozzávalók 2 személyre: 500 gr. friss szélesmetélt tészta, 500 gr. Vongole kagyló, 1 kisebb fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 50 gr. vaj, 3 evőkanál olíva olaj, 100 ml. fehér bor, 4 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 db. magozott chili paprika, ízlés szerint só, 1/2 citrom leve és reszelt héja.


A kagylót 15 percre sós vízbe áztatjuk. A hagymákat felaprítjuk. A tésztát feltesszük sós vízben főni. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. Mikor forró, rádobjuk a hagymákat és kevergetve pároljuk. Pár perc után hozzáadjuk a kagylót, a petrezselyem felét, a bort, a tészta főzővízéből egy merőkanállal, a citrom levét a reszelt héját és a felapírított chili paprikát. Sózzuk. Lefedjük és kb. 10-12 percig főzzük. Mikor megfőtt a kagyló, levesszük róla a fedőt és pár percig erős tűzön főzzük tovább, hogy egy kissé besűrűsödjön a szaftja. A tésztát a vízből egyenesen a kagylóra szedjük, átforgatjuk és máris tálaljuk. A maradék petrezselyemmel megszórjuk a tészta tetejét és citromgerezddel kínáljuk. 










2024. augusztus 9., péntek

~ PISZTÁCIAKRÉMES MINI KIFLIK ~

 


























Nagyon felkapott mostanság a pisztáciakrém. Konkrétan úgy kell vadászni rá, mert nem mindig kapható. Hosszas vadászat után feladtam a harcot, hogy rátaláljak. Már azon voltam, hogy veszek sima pisztáciát és majd magam megcsinálom. Árban amúgy majdnem ott lett volna... Aztán mikor nem is gondoltam rá, a Lidl-ben megláttam garmadával. Vettem is három üveggel. Biztos ami biztos, legyen. Mivel korábban egy desszerthez csak fél üveggel használtam el, nehogy tönkre menjen címszóval, sütöttem belőle ilyen cuki kis ropogós kiflicskéket. Sok cécó nem volt vele, a bolti leveles tészta pont jó, hogy volt hozzá itthon a hűtőben. Nagyon finom, szuper vendégváró falatkák.


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1/2 üveg pisztácia krém, 3 evőkanál vágott pisztácia, 1 tojás sárgája a lekenéshez, porcukor a szóráshoz.


A leveles tésztát kitekerjük, hosszában félbe, utána keresztben 6 csíkra, majd a csíkokat átlósan is felvágjuk. A képen láthatod... Így összesen 24 db. mini kiflit fogunk kapni.





A pisztáciakrémből mindegyik szélesebb tészta részre teszünk egy mokkáskanálnyi adagot. Szorosan feltekerjük őket. 






A kész kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd a tetejüket lekenjük a felvert tojás sárgájával. Felaprított pisztáciával megszórjuk még és mehetnek sülni az előmelegített, 190 C°-fokos sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt szép pirosra megsütjük őket. Sütés után langyosra kihűtjük a kifliket, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Opcionálisan kerülhet a kiflik tetejére még egy kis pisztáciakrém is...


 
 
 

2024. augusztus 4., vasárnap

~ MALFATTI SAJTMÁRTÁSBAN ~

 














Kolléganőm lelkes kertész, így nyár elejétől rendszerint megörvendeztet engem a spenót szüretével. Szinte hetente hoz egy nagy szatyor frissen szedett spenótot. Nagyon örülök neki, mert nagyon szeretem a levélzöldségekből készült ételeket. A spenót az egyik kedvenc. Számos recept van fent már vele a blogomon. Ez egy gyorsan elkészülő étel, ami könnyed és húsmentes. Készítsd el, mert biztos fog ízleni.


Hozzávalók: 400 g. friss spenót, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál vaj, 70 ml tej, 200 gr. apró kenyérkocka, 2 tojás, 50 gr. tejföl, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Sajtmártás: 300 ml tej, 100 ml víz, 3 kanál liszt, 250 gr. reszelt sajt / Trappista, Gouda, Karaván vegyesen, vagy amit szeretsz /, só, csipet szerecsendió. Tálaláshoz: reszelt sajt.


A hagymákat apró kockákra felvágjuk majd a vajon üvegesre pároljuk. Ha elkészül, lehúzzuk a tűzről és ráöntjük a tejet. A  spenótot megmossuk, majd sós vízben megfőzzük 10-15 perc alatt. Leszűrjük. A felét a tejföllel botmixerrel pürésítjük, a maradékot késsel felaprítjuk. A tejben ázott kenyérhez adjuk a spenótkrémet, a vágott spenótot, a tojásokat és fűszerezzük sóval, borssal. Alaposan összekeverjük, majd letakarva fél órát pihentetjük. Elkészítjük a sajtmártást. Egy serpenyőben kevés vajon zsemleszínűre pirítjuk a liszet, majd habverővel hozzákeverjük a tejet és a vízet. Lassú tűzön krémesre főzzük. A végén beleszórjuk a reszelt sajtot és kevergetve felolvasztjuk benne. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük a mártást. Lefedve tároljuk a tálalásig. Egy nagyobb lábosban sós vizet forrlunk, majd a spenótos masszából vizes kanállal galuskákat szaggatunk. Addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Akkor szűrőlapáttal kivesszük őket és egy vajas tálra tesszük őket. Tálaláskor sajtmártást szedünk a tányér aljára, ráültetünk 3-4 galuskát, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat!